Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konzerviranje tikvica
  • 28.09.2024. 07:30

Evo 7 načina kako konzervirati tikvice za zimu

Ako obožavate tikvice, a još uvijek ih imate u vrtu, pokušajte ih konzervirati i u njima uživati cijelu zimu. Donosimo vam zanimljive prijedloge

Foto: AK grafika
  • 1.411
  • 80
  • 0

Tikvice, u bilo kojem obliku su povrće koje se može koristiti na zaista puno načina, u gotovo svim jelima - juhama, varivima, pečene, pržene, na roštilju, kao salata, na pizzi pa i u slatkim jelima. 

U slučaju da još uvijek dozrijevaju u vašem vrtu, i da ih još uvijek berete, u njima možete uživati i čitavu zimu jer, puno je načina kako ih konzervirati. 

7 načina konzerviranja tikvica 

Mi vam donosimo sedam prijedloga - od najobičnijeg zamrzavanja do delikatesnih tikvica u ulju. 

1. Zamrzavanje 

Tikvice je najlakše zamrznuti, ako imate dovoljno velik zamrzivač. Prije toga ih narežite na kolutove, kockice ili naribajte. 

Kolutiće i kockice prvo blanširajte, kako bi zadržale teksturu i okus. Prilikom korištenja ih još zamrznute ubacite u vrelu vodu, ulje i drugo, nemojte ih prije toga odmrzavati. Ako ćete ih ribati za kasniju upotrebu u juhama, umacima i kolačima, odmah odvojite porcije jer kada se zamrznu, bit će ih teško odvojiti. 

2. Kiseljenje

Tikvice u octu je vrlo jednostavno napraviti. Narežite ih na kolutove ili kocke, posolite i ostavite da puste vodu. Zatim ih sterilizirajte u staklenkama u marinadi od octa, šećera, vode i začina (npr. češnjak, lovor, kopar). 

Tikvice se mogu kiseliti jednako kao krastavci - evo 2 načina

Od njih možete pripremiti i miješanu salatu, uz dodatak paprike, luka i mrkve. Sve sastojke kuhajte s octom, šećerom i začinima, a zatim vruće prelijte u sterilizirane staklenke i hermetički zatvorite.

Tikvice s povrćem u umaku od rajčice će dobro doći kada vam bude trebao brzinski ručak. Na ulju pirjajte crveni luk, dodajte povrće, češnjak i začine. Kada je gotovo, izlijte u vrele staklenke, sterilizirane u pećnici te umotajte u deku i pustite da se ohlade. 

3. Fermentirane

One se mogu ukiseliti fermentiranjem, kao krastavci ili drugo povrće, poput daikona. Začini kao što su kopar i češnjak dat će puniji okus. Proces fermentacije traje nekoliko tjedana, a nakon što je gotov, najbolje ih je držati na hladnom mjestu poput podruma ili u hladnjaku. 

4. Pesto ili pire

Još jedan način koji će vam olakšati poslove u danima kada nemate vremena za kuhanje je pesto. Tikvice kratko prokuhajte, procijedite, izblendajte te pirjajte s mljevenim bademima ili orasima, češnjakom, parmezanom i maslinovim uljem. Još vruće ulijte u vrele, sterilizirane staklenke, dobro zatvorite i umotajte u deku. Također možete ohladiti i zamrznuti. 

Još je jednostavnije napraviti pire kojega ćete kasnije koristiti kao bazu za umake, juhe ili kolače. Potrebno ih je skuhati, izmiksati u pire i zamrznuti. 

5. Tikvice u ulju

Narežite tikvice na tanke kriške i kratko ih pržite na ulju. Nakon toga ih složite u sterilizirane staklenke, prelijte maslinovim, bučinim ili uljem po želji te začinima kao što su češnjak, peršin, bosiljak i dr. Ovako konzervirane mogu trajati nekoliko mjeseci u hladnjaku, a jedu se na sendvičima, salatama, uz tjesteninu, rižu i sl. 

6. Sušenje 

Možete ih narezati na tanke kriške i osušiti u dehidratoru ili na niskoj temperaturi u pećnici (oko 50-60°C) u vremenu od 3 do 6 sati, ovisno o debljini kolutova. Spremite ih hermetički zatvorene posude, a kod upotrebe rehidrirajte te koristite u juhama, varivima ili kao zdrave grickalice. 

Na sličan način možete napraviti i čips. Narežite ih na tanke kolutove, zalijte maslinovim uljem i posolite te kratko osušite u pećnici ili dehidratoru. 

7. Džem ili marmelada

Iako nije uobičajeno, ali tikvica se može koristiti za pripremu džema ili marmelade, obično u kombinaciji s voćem poput jabuka, naranči, šljiva i sl. te uz dodatak začina kao što su cimet, đumbir, anis i drugi. 

Za 1 kg tikvica i voća, potrebno je 500 g šećera, sok jednog limuna i 200 ml vode. Tikvice i voće operite, ogulite i narežite na komadiće ako želite džem, a ako pravite marmeladu, izblendajte. U velikom loncu ih pomiješajte sa šećerom, vodom i sokom limuna. Kuhajte na laganoj vatri, često mješajući oko 45 minuta do sat vremena, dok se ne zgusnu. Ulijte u sterilizirane, vrele staklenke te ih umotajte u deke i ostavite da se ohlade. 

Naslovna fotografija: Shutterstock/teatian/M-Production/Tatevosian Yana


Tagovi

Konzerviranje tikvica Marmelada od tikivica Pesto od tikvica Tikvice u ulju Sušene tikvice Umak od tikvica Zimnica od tikvica Kisele tikvice


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.