Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malidžano
  • 05.10.2023. 07:30

Evo osnovnog recepta za malidžano

Za ovaj namaz se, osim patlidžana, koriste zelene ili žute paprike te začini. Evo osnovnog recepta

Foto: Maja Celing Celić
  • 2.026
  • 107
  • 0

Ljubitelji patlidžana se često odlučuju za pripremu malidžana ili bijelog ajvara, kako ga još zovu. Način pripreme je sličan pripremi klasičnog ajvara ili pinđura, ali je nešto zahtjevniji i potrebno je sve dobro isplanirati i pripremiti.

Pored patlidžana bit će nam potrebna zelena, odnosno žuta paprika i začini. Ovisno o začinima koje koristimo, njegov okus može biti blag, pikantniji ili ljut.

Samo kvalitetni plodovi

Osnovni recept za pripremu malidžana je: 5 kg patlidžana, 2 kg zelenih ili žutih paprika, do 0,4 l ulja, tri žlice soli, jedna i pol žlica šećera. Po želji dodajemo začine: češnjak, senf, peršin, ljute paprike, ocat, ali i druge začine.

Ajvar: Što je bolje - pečena ili barena paprika?

Za pripremu se koriste najkvalitetniji plodovi povrća koje je potrebno ispeći, očistiti i ostaviti da se ocijede najmanje pet sati. Prvo se plodovi operu, očiste i ostave da se osuši suvišna voda ili obrišu.

Peku se dok im pokožica ne dobije crnu boju, a onda ih stavimo u metalnu posudu i poklopimo. Postepeno hlađenje će omogućiti lakše guljenje. Očišćeno i oguljeno povrće se posebno samelje na stroju za mljevenje mesa, a zatim ostavimo da se cijedi, najbolje tijekom noći.

Smjesu dobro prepecite

Na dio zagrijanog ulja u loncu dodajemo samljevenu papriku, jer ona ima više tekućine. Ako volimo ljut okus, dodajemo ljutu papriku. Pržimo uz lagano miješanje dok ne ispari sva voda i doda se jedna žlica soli i žlica i pol šećera, a zatim se dodaje samljeveni patlidžan. Smjesa se miješa i lagano prži. Postepeno dodajte ulje. Pred kraj dodajte preostali šećer, sol, usitnjen češnjak. Po želji smjesi dodajete nasjeckan peršin ili senf.

Gotov malidžano punimo u vruće sterilizirane tegle koje dobro zatvorimo. Dekom ili ručnicima dobro umotamo tegle da se postepeno hlade. Ohlađene tegle čuvamo u ostavi i do tri godine, ako je dobro ispečen i ako smo iz smjese u teglama istisnuli zrak prilikom punjenja.

Jeste li već pravili malidžano ili ga kušali? Podijelite svoj recept i dojmove u komentaru ispod teksta. 


Tagovi

Zimnica Malidžano Zimnica od patlidžana Bijeli ajvar Osnovni recept Recept za malidžano Višak patlidžana


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.