Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupina
  • 13.07.2024. 07:30

Evo tri načina kako konzervirati kupine

Najbolje ih je jesti u sezoni, pa makar i u kolačima. Donosimo vam jednostavan recept za kolač i tri prijedloga kako ih sačuvati za zimu

Foto: Shutterstock/M. Volk
  • 153
  • 21
  • 0

Obilje ljeta donosi nam i kupine, bobičasto voće bogato vitaminima C, K i E te folnom kiselinom. Sadrži minerale poput kalija, magnezija i mangana, ali i antioksidanse, uključujući antocijan za kojega je utvrđeno zda pomaže u borbi protiv slobodnih radikala. Istraživanja su pokazala da redovita konzumacija kupina može smanjiti rizik od kroničnih bolesti poput dijabetesa, raka i kardiovaskularnih oboljenja. 

Dakle, konzumacija poboljšava zdravlje mozga, srca i kože. Ima protuupalna svojstva te podiže imunitet

Najbolje je jesti ih svježe, bez ikakvih dodataka. 

No, one su čest dodatak kremastim, laganim, ljetnim kolačima, pitama, pudinzima, voćnim, ali i povrtnim salatama, smoothiejima. 

Za običan, sezonski kolač napravite uobičajeni biskvit. Pola kg kupina skuhajte u pola litre vode te umiješajte dva praška pudinga i četiri žlice šećera. Izlijte na ohlađeni biskvit i premažite šlagom. 

Čuvanje zamrzavanjem 

Kako biste ih sačuvali za konzumaciju i u ostatku godine, možete ih zamrznuti. Na ovaj način će izgubiti najmanje nutritivnih vrijednosti.

Operite ih i posušite kako biste spriječili stvaranje leda i oštećenje plodova. Prvo ih zamrznite na pladnju, u tankom sloju kako se ne bi slijepile, a potom prebacite u vrećicu. 

Koristite ih jedanko kao svježe. Najbolje je konzumirati ih 6 do 12 mjeseci nakon zamrzavanja. 

Džem od kupina 

Zbog svojih sitnih sjemenki kupina će dati posebnu teksturu džemu kojega možete mazati na kruh, koristiti kod pripreme kolača, palačinki i ostalih deserata. 

Potrebno vam je 1 kg kupina, 700 g šećera i sok jednog limuna. 

Operite ih i odstranite sve nečistoće, dobro ocijedite. Stavite ih u veliki lonac te pomiješajte sa šećerom. Ostavite da smjesa stoji oko 30 minuta kako bi kupine pustile sok.

Stavite lonac na srednje jaku vatru i kuhajte, povremeno miješajući. Kada počne ključati, smanjite vatru i nastavite kuhati još 20-30 minuta, dok se džem ne zgusne. Kako bi provjerili je li džem gotov, stavite malu količinu na hladan tanjurić – ako se ne razlijeva, gotov je. 

Pred kraj kuhanja, dodajte sok od limuna koji će pomoći u očuvanju boje i poboljšati okus.

Dok se džem kuha, sterilizirajte tegle i poklopce u pećnicu na 100°C, u trajanju od 15 minuta. Kada je džem gotov, pažljivo ga ulijte u vruće sterilizirane tegle. Zatvorite ih poklopcima dok su još vruće.

Kako napraviti marmeladu od marelica? Evo recepta i korisnih savjeta

Zamotajte ih dekom te ostavite da se ohlade, a zatim pohranite na hladnom i tamnom mjestu.

Sirup i sok 

Kupine sadrže dosta vode i odlične su za izradu soka ili sirupa. 

Sok se može praviti bez šećera. Kupine se stave u lonac, ulije se vode tek toliko da ih prekrije te kuhaju na laganoj vatri 15-ak minuta. Nakon toga se procijede, a bistra tekućina kuha do vrenja. Kada provriju, sipa se u sterilizirane boce kao kod džema. Dobro se zatvori i utopli. Najbolje je potrošiti ga što prije, posebno ako niste koristili šećer. 

Ako ćete praviti sirup, za 1 kg kupina je potrebno 1 kg šećera, 1 l vode i sok jednog limuna. 

Postupak je potpuno isti do trenutka kada vraćate procijeđeni sok u lonac. Tada mu dodajete i šećer. Dobro promiješajte i kuhajte na srednje jakoj vatri još 10-15 minuta, dok se malo ne zgusne. Nekoliko puta promiješajte kako bi spriječili da se šećer uhvati za dno lonca. 

Sipajte u sterilizirane, vrele boce, umotajte u deke, a kada se ohladi, spremite na hladno i tamno mjesto. 

Kako ih vi najradije konzumirate? Imate li kakav recept? Podijelite ga s nama u komentaru ispod teksta


Tagovi

Zamrzavanje kupine Kolač od kupine Sezonski kolač Recept Džem od kupine Sirup od kupine Sok od kupine


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.