Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sapun od žuči
  • 27.12.2023. 18:00

Goveđa žuč se još uvijek koristi za izradu sapuna

Nekada su se od goveđih kostiju pravili gumbi i češljevi, a od loja svijeće lojanice. Žuč se i dalje koristi u kemijskoj industriji

Foto: Depositphotos/turgayada (ilustracija)
  • 1.009
  • 117
  • 0

U uzgoju životinja puno je nusproizvoda koji su se tisućama godina tradicionalno koristili kao sirovina za izradu raznih predmeta. Njihov je značaj izblijedio s intenzivnim stočarstvom, kemijskom i drugim vrstama industrije. 

Ekološki prihvatljiv

Tako su se, primjerice, gumbi ili češljevi pravili od goveđih kostiju, od loja svijeće lojanice i slično. Bili su to ekološki prihvatljivi proizvodi koji su danas pali u zaborav. 

Jedan od takvih nusproizvoda je i goveđa žuč koja se i danas koristi u kemijskoj industriji i to za izradu sapuna koji otklanja tvrdokorne mrlje od voćnih sokova i kašica, ali i vina, gulaša, ulja ili od krvi.

Žuč razgrađuje masti

Funkcija žuči kod goveda je da pomaže u razgradnji masti koje ulaze u probavni sustav. Upravo su masti i druge nečistoće, koje se mogu rastvoriti enzimima u žučnoj tekućini, glavni izvori tvrdokornih mrlja.

Glavna razlika između običnog sapuna za pranje rublja i onoga od goveđe žuči je u tome što potonji sadrži malu količinu ekstrakta goveđe žuči. 


Tagovi

Sapun Žuč Sapun od žuči Prirodan sapun Goveđa žuč Mrlje na odjeći Masne mrlje Žučni sapun


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.