Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konjički klub
  • 31.07.2024. 10:30
  • Osječko-baranjska, Ernestinovo

Jahanje kroz slavonske njive posebna je draž

Rekreativno jahanje, te škola jahanja za djecu iz Ernestinova i okolnih sela osnovni je zadatak članova kluba. No, zaprege i jahači kluba sudjeluju na svim manifestacijama Slavonije, Baranje i Srijema.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 200
  • 66
  • 0

Kroz zrake poslijepodnevnog srpanjskog sunca, u daljini među suncokretima, sojom i kukuruzom - dva konja i jahačice. Sve su bliže. Zaboravljena je to idilična slika na slavonskom njivama koju možete doživjeti u Ernestinovu, selu nadomak Osijeka, javnosti poznatijem po koloniji kipara naivaca.

Posjetili smo Konjički klub Slavonija i Baranja Ernestinovo tijekom treninga. Na raspolaganju imaju zemljišni prostor od 2,7 ha na korištenje koji je uređen s montažnim objektom cca 70 metara kvadratnih, ali kao što je vidljivo i na fotografijama mnoštvo je zanimljivih detalja u klubu koji je okružen dudovima, višnjama, šljivama, ringlovima…

"Od 2007. smo aktivni i bavimo se rekreativnim jahanjem. Posebice nam je važan rad s djecom iz Ernestinova i okolnih sela. Vladislavci, Šodolovci i druga", priča nam Darko Čelik koji se, osim u udruzi, i inače bavi konjima odnosno kod kuće na imanju drži četiri lipicanca rodova Mare i Kanisu.

S djecom i konjima lipicancima te jednom arapskom, rade dvije voditeljice Ema Kaladić i Mia Bunoza. S njima je još i Martina Uglik, ali je ona, otkriva Čelik, trenutno na porodiljnom dopustu. 

Posebno im je važan rad s djecom 

Kaže nam i da ove plemenite životinje puštaju u ispust svaki drugi dan. Odnosno naizmjence po dvije kobile, a a zasebno još i pastuh. Hrane ih tradicionalno i sijenom i zobi koji kupuju, priča Čelik koji se od djetinjstva druži s konjima, a maksimalno im se posvetio otkad je u braniteljskoj mirovini. 

Ovaj klub sudjeluje na svim manifestacijama u Slavoniji i Baranji koji uključuju konje, tako su i na Đakovačkim vezovima bili s jednom zapregom i tri jahača. Redovit su sudionik u reviji svatovskih zaprega u sklopu Kiparske kolonije koja će se održati 4. kolovoza, sudjeluju na pokladnim jahanjima, Vinkovačkim jesenima,..

Od zanimljivosti ističemo i podatak da se Domagoj Vida, naš proslavljeni nogometni reprezentativac po povratku sa Svjetskog prvenstva iz Rusije na dočeku u rodnom Donjem Miholjcu vozio na zapregi iz Ernestinova. Ernestinovo je inače idealno za jahanje konjima, posebice na onoj strani gdje je smješten klub. Postoje prirodne staze uz rijeku Vuku i Bobotski kanal tako da je prizor s početka naše priče sve češći.


Povezana stočna vrsta

Konjogojstvo

Konjogojstvo

Može se reći da je konj životinja o kojoj je u prošlosti najviše ovisio napredak ljudske civilizacije te je imao najveću i najraznolikiju upotrebu. Domestikacijom konja,... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Ernestinovo Konj Lipicanac Konjički klub Slavonija i Baranja Darko Čelik Rekreativno jahanje


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Krenulo je obećavajuće, a završilo... 👎