Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema zimnice
  • 13.08.2023. 07:30

Jednostavna i brza salata od tikvice i mrkve za zimu

Može se koristiti kao jelo ili prilog glavnom jelu, a priprema ne zahtijeva puno vremena i super vještinu.

Foto: Depositphoto/fotokostic
  • 17.380
  • 940
  • 0

Vrijeme je za zimnicu, a od tikvica i mrkve možemo napraviti jednu neobičnu i ukusnu salatu koja će biti pravi gastronomski užitak tijekom zime. Najbitnije je da se lako i brzo može napraviti. Prednost je i što, osim kao salata, može biti samostalno jelo ili prilog.

Jednostavno se priprema

Prvi korak je da 1 kg tikvica operete, ako su mlade nije ih potrebno guliti. U slučaju da su nešto starije ogulite ih, uklonite unutrašnji spužvasti dio sa sjemenkama. Nareibajte na što duže trakice. Zatim operite 80 g mrkve i izrendajte na što duže trakice. Potom 80 g crvenog luka ogulite i zatim narežite na tanja rebarca.

Od začina bit će vam potrebna jedna žlica krupne soli, 1/3 šalice šećera, 1/3 šalica devet postotnog octa, pola šalice biljnog ulja.

Pripremljeno povrće spojite sa začinima i sve dobro promiješate rukama. Operite i sterilizirajte staklene tegle i poklopce. Teglice napunite izmiješanom masom i zatvorite poklopcima.

Za termičku obradu koristite veću posudu na čije dno ćete staviti krpu i naliti vodu. U proključaloj vodi obavite pasterizaciju u trajanju od 20 minuta na srednjoj temperaturi. Izvađene tegle okrenite s poklopcima prema dnu.

Prekrijte ih ručnikom ili dekicom i ostavite dok se ne ohlade. Čuvajte na suhom i hladnom mjestu.


Povezana biljna vrsta

Mrkva

Mrkva

Sinonim: - | Engleski naziv: Carrot | Latinski naziv: Daucus carota L. ssp. sativus (Hoffm.) Arcang

Mrkva je dvogodišnja zeljasta povrćarska biljka iz porodice štitarki (Apiaceae). Kao korjenasto povrće cijenjena je posebno zbog hranjivog i naročito vitaminskih i mineralnih... Više [+]

Tagovi

Mrkva Tikvice Zimnica Salata za zimu Salata od mrkve i tikvica Zimnica od mrkve Zimnica od tikvica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.