Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Meksički krastavac
  • 22.03.2024. 07:30

Jeste čuli za čajot? Evo 7 koraka za uspješan uzgoj

Ima blagi okus sličan tikvici. Može se konzumirati sirov, kuhan, pirjan ili pečen. A kako ga uzgojiti?

Foto: Depositphotos/KobchaiMa
  • 3.132
  • 195
  • 0

Čajot, poznat i kao meksički krastavac, egzotično je povrće koje potječe iz Srednje i Južne Amerike. No, danas se uzgaja i konzumira u mnogim dijelovima svijeta, pa tako i kod nas. Sve je više onih u čijim vrtovima raste ova zanimljiva biljka. Kažu da se sadi kada i krumpir.

Poput tikvice

Dok je plod čajota mlad, oblikom i teksturom podsjeća na krastavac. Ima blagi okus sličan tikvici. Može se konzumirati sirov, kuhan, pirjan ili pečen. Koristi se u raznim jelima, od juha i salata do priloga i glavnih jela. 

Bogat je hranjivim tvarima poput vitamina C, vlakana i antioksidansa, a cijenjen je radi svoje niske kalorijske i visoke nutritivne vrijednosti.

Za uzgoj vam je potreban zreli plod iz kojega će izrasti korijenje i stabljika. 

Evo 7 koraka za uspješan uzgoj

1. Odaberite sunčano mjesto s dobro dreniranim tlom. Čajot voli toplinu i sunce, pa je važno osigurati mu dovoljno sunčevog svjetla za rast.

2. Prije sadnje, pripremite tlo rahljenjem i dodavanjem komposta ili stajnjaka kako biste poboljšali plodnost i strukturu tla.

3. Potreban vam je zreli plod koji će, nakon što je posađen, pustiti korijenčiće i stabljiku. Ako su korijenčići i stabljika već krenuli, ne brinite. 

Ovaj čajot je već "krenuo" (Foto: M. C. Celić)

4. Važno je da ga posadite tako da je korijenje okomito usmjereno prema dolje. Ostavite razmak od oko 60-90 centimetara između svakog posađenog čajota kako biste im osigurali dovoljno prostora za rast. Posadite ih u trokut, dakle najviše tri ploda jedan uz drugi. 

5. Nakon sadnje, dobro zalijte tlo kako biste potaknuli ukorjenjivanje. Redovito ga zalijevajte tijekom suhog razdoblja, ali pazite da ne pretjerujete s vodom jer višak vlage može uzrokovati truljenje korijena. Vlagu možete sačuvati malčiranjem. 

6. Čajot je penjačica, pa će mu biti potrebna potpora za penjanje. Možete postaviti stupove, rešetku i sl., ali pazite da su dovoljno čvrsti kako bi izdržali težinu plodova. 

7. Redovito uklanjajte korov i provjeravajte stabilnost potpore. Također, možete ga orezati kako bi potaknuli bočno grananje i bolji prinos plodova.

Jeste li već sadili čajot? Opišite nam svoja iskustva u komentaru ispod teksta


Tagovi

Čajot Meksički krastavac Uzgoj čajota Sadnja čajota Potpora Kako posaditi


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda