Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zalijevanje biljaka
  • 06.07.2024. 10:30

Kada je najbolje zalijevati biljke po vrućem vremenu?

Tijekom toplinskog vala pobrinite se da zalijevate svoje biljke u pravo doba dana, kako ne bi doživjele stres te kako ne bi došlo do propadanja, pojave bolesti ili štetnika

Foto: Karolina Rastija
  • 196
  • 0
  • 0

Podne, jutro ili večer, postoje mnoge teorije o najboljem dobu dana za zalijevanje biljaka. Dok se temperatura penje, valja voditi računa da to napravite na ispravan način, kako biljke ne bi doživjele vodni stres.

Biljke koje nisu u posudama najviše će imati koristi od zalijevanja ujutro ili navečer, kada se kapljice najbolje upijaju u tlo, a opći savjet stručnjaka je da izbjegavate zalijevanje na punom suncu, jer će voda ispariti prije nego što može pravilno navlažiti tlo.

Ujutro zemlja još nije pregrijana, rashladila se tijekom noći, kao i same biljke. U ovom dijelu dana tekućine u biljnom tkivu krenu na više, veća je usisna moć i veća iskorištenost vode koju dodajemo. Tijekom večeri površina zemlje i biljke se hlade, manji je vodeni stres međutim u ovom razdoblju mala je njihova usisna moć, jer se biljne tekućine kreću prema korijenu.

One koje rastu u posudama će vrlo brzo potrošiti vodu, pa je preporučljivo premjestiti ih u sjenu ili je potrebno zalijevanje nekoliko puta dnevno.

Osim na temperaturu, pripazite i na način zalijevanja

Obratite pozornost na temperaturu vode. Naime, onu iz bunara može se koristiti ujutro, a navečer izbjegavati zalijevanje hladnom vodom jer je zemlja još topla, pa je treba miješati s toplijom ili odstajalom. Ukoliko je voda suviše hladna ili vruća, može doći do propadanja usjeva, pojave bolesti, lošije kvalitete i u konačnici do manjeg uroda. Najpogodnija temperatura se kreće između 20 i 25ºC. Omogućava razgradnju hraniva u zemljištu, dobro usvajanje i zasićenost kisikom.

Kod zalijevanja su bitni termin, norma i temperatura vode

Najveću pozornost posvetite biljkama u sjeni te onima iz hladnijih ili vlažnijih područja koje su slabije prilagođene temperaturnim šokovima.

Pripazite i na način zalijevanja. Primjerice, rajčica ne podnosi da joj se listovi i stabljike moče jer se u tom slučaju na njoj brzo razvijaju opasne bolesti koje dovode do propadanja. S druge strane, kupusnjače vole da ih polijevate i okupate po listovima, posebice kupus.

Što kada dođe do prekomjernog zalijevanja?

Pretjerano zalijevanje dovodi do pretjerano vlažnog tla, koje truli korijenje biljaka, sprječavajući ih da upijaju kisik i hranjive tvari. To će se ogledati u mlohavim, obješenim listovima koji požute i na kraju otpadnu. Da do toga ne bi došlo, biljkama u posudama osigurajte odgovarajuću drenažu i presadite ih ako je potrebno. Pustite da se previše navlažena biljka osuši prije ponovnog zalijevanja.

Provjerite željenu razinu vlage za svoju biljku i umjesto zalijevanja prema utvrđenom rasporedu, redovito gurnite prst u zemlju na oko 2,5 cm kako biste znali kada treba vodu. Također, savjet je da uvijek ispraznite posude za sakupljanje tekućine nakon zalijevanja.


Tagovi

Zalijevanje biljaka Zalijevanje povrća Zalijevanje cvijeća Kada zalijevati Voda iz bunara Zalijevanje ujutro Zalijevanje navečer


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje