Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pravila pečenja
  • 30.12.2023. 07:30

Kako ispeći janje na ražnju?

Janje se dan prije dobro nasoli, a ako ga spremate istog dana, trebate znati da je svježe zaklana životinja toplija i brže će se ispeći

Foto: Depositphotos/ Nikolai_Alekhin
  • 4.100
  • 244
  • 1

Janje pečeno na ražnju je neizbježno za vjerske i međunarodne blagdane, razna veselja i proslave. Svaki kraj ima svoje tajne oko načina pripreme, upotrebe začina, samog pečenja, ali je za sve zajedničko da se koriste mlade životinje jer je njihovo meso sočnije i mekše.

Janje dobro učvrstite na ražnju 

Zaklano janje, koje je obrađeno i izvađene mu iznutrice, postavlja se na ražanj. Učvrstimo ga pomoću namjenskih vilica, šipki. Na središnjem dijelu trupa se kralježnica veže za ražanj da ne pada. Uklone se donji dijelovi nogica i na njima se naprave poprečni rezovi. Iskoristit ćemo ih za zatvaranje trbušne šupljine. Zadnje noge se žicom privežu za ražanj. Prvo se žica provuče između tetiva i obavi vezanje, a zatim se obje noge dodatno privežu žicom. Tako ćemo osigurati da neće doći do padanja nogu u slučaju pucanja tetiva. Drugi način je da jednu nogu provučete kroz tetivu druge i zajedno ih vežete za šipku ražnja. Dodatno se žicom priveže i vrat kako ne bi glava klizala duž ražnja.

Količina soli ovisi o težini janjca i kreće se oko dva posto. Sol se dobro utrlja u unutrašnjost i izvana po površini. Za unutrašnjost je obično dovoljno jedna do dvije šake soli, a ostatak se utroši za utrljavanje s vanjske strane. Dodatno se zareže nožem u predjelu plećki i butova i u te otvore doda manja količina soli kako bi se što ravnomjernije rasporedila i prodrla u meso.

S obje strane trbušne šupljine naprave se po dva reza, rupe, kroz koje ćemo provući nogice. Zaokretanjem nogica pazimo da napravimo petlju na jednoj strani koju provlačimo kroz rupu na drugoj strani. Petlja treba leći u rez koji smo napravili na dijelu noge i to će osigurati dobro zatvaranje trbušnog dijela. Ili se zatvaranje obavi uz pomoć žice.

Vatra ne smije biti prejaka

Ovako pripremljeno janje se ostavi preko noći na hladno mjesto i peče sljedećeg dana. Ukoliko ga spremate istog dana, trebate znati da je svježe zaklana životinja toplija i brže će se ispeći.

Za vatru se koriste dobre vrste crnogoričnog drveta, grab, bukva, ili ostaci nakon krunjenja kukuruza. Ona treba biti umjerena. Viša temperatura ubrzava proces pečenja, ali bi meso bilo tvrđe i žilavije. Obično pečenje traje oko 2 do maksimalno 4 h, ovisno o težini janjeta, temperature pečenja i koliko smo primakli ražanj vatri i žaru. Vatru zaštite od vjetra, jer on raznosi toplinu.

Hoćete li peći janje za Novu godinu? Kako vi to radite, pišite nam u komentaru ispod teksta

Prilikom pečenja žar se pomiče prema janjetu, više u predjelu lopatica i butova kako bi se u potpunosti ispekle. Na sredini vremena pečenja možemo posoliti površinu janjeta manjom količinom soli. Za dobivanje zlatne korice premazuje se uljem s grančicama ružmarina što mu daje jedinstvenu aromu.


Tagovi

Janje Pečenje janjeta Pečena janjetina Janje na ražnju Vezanje za ražanj Soljenje janjeta Vatra za ražanj


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Djetinjstvo u prirodi 🍀🌼👣 #RuralFoto #priroda