Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj presadnica
  • 13.03.2024. 07:30

Kako izbjeći izduživanje presadnica - držite se 4 pravila

Svjetlo, temperatura, zrak i voda najvažniji su za pravilan rast i razvoj mladih biljčica. Koji su optimalni uvjeti koje im trebate osigurati?

Foto: Depositphotos/dashaketti
  • 48.109
  • 2.465
  • 0

Sjetva sjemena za presadnice, kada je riječ o uzgoju na otvorenom, posebno kod manjih, hobi vrtlara, uobičajena je u trećem mjesecu. Jedan od najvećih problema s kojima se susreću i iskusni, je izduživanje mladih biljčica koje najčešće dovodi do njihova propadanja. 

Da biste izbjegli ovu pojavu, držite se sljedeća četiri pravila:

1. Dovoljno svjetla 

Povrće koje uzgajamo iz sjemena, kao što su rajčica, paprika, patlidžan, tikvice, krastavci i sl. su toploljubive biljke koje vole i trebaju za svoj razvoj, puno svjetla, od samoga početka. Zbog toga se drže na prozorskoj dasci ili mjestu gdje će imati dovoljno dnevne svjetlosti.

U slučaju da su na mjestu okrenutom na sjevernu, istočnu i zapadnu stranu, pojačajte osvjetljenje pomoću reflektirajućih materijala, kao što su bijele ili aluminijske folije. Ako ih postavite na južnoj strani, pazite da ih sunce, koje može biti jako u najtoplijem dijelu dana, ne sprži. 

Također, možete koristiti umjetnu rasvjetu kao što su kao što su LED ili fluorescentne svjetiljke. 

Kakva rasvjetna tijela odabrati za uzgoj presadnica i drugog bilja?

2. Optimalna temperatura 

Pazite da temperatura u prostoru za presadnice bude optimalna za rast biljaka. Previsoka može potaknuti izduživanje biljaka. Pokušajte ju održavati između 18°C i 24°C tijekom dana i nešto nižu noću. Nakon što biljke postanu jače i razviju se, možete ju postupno smanjivati. To može biti osobito važno ako ste počeli s višom temperaturom kako biste potaknuli klijanje i rani rast biljaka, ali nakon što su dovoljno razvijene, mogu podnijeti niže temperature. 

3. Dajte im zraka 

Dobra cirkulacija zraka važna je za zdrav rast biljaka i sprečavanje izduživanja. Redovito zračite prostor, ali pazite da mlade biljke nisu izložene direktnom strujanju zraka. Možete koristiti ventilator kako biste smanjili vjerojatnost nagomilavanja topline i vlažnosti. Postavite ga tako da ne puše izravno na na biljke. 

4. Oprezno sa zalijevanjem 

Pravilno zalijevanje je također je vrlo važno u ovom periodu, a ako je prečesto, može potaknuti brzi rast, izduživanje i propadanje. Pazite da biljke ne budu ni previše suhe ni previše vlažne. Zalijevajte ih samo kada je supstrat suh na dodir. 

Voda iz slavine nije pogodna za zalijevanje presadnica

Voda ne smije biti prehladna i prevruća. Optimalna temperatura se kreće od 20 do 25ºC. 


Tagovi

Uzgoj presadnica Izduživanje presadnica Presadnice na prozorskoj dasci Optimalna temperatura Zalijevanje Svjetlost Zrak


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled u budućnost 💚