Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turšija
  • 07.10.2023. 07:30

Kako izgleda tradicionalni recept za turšiju?

Ona će nam osigurati hrskavo, ukiseljeno povrće tijekom zime i biti izvor vrijednih hranjivih tvari. Prednost joj je što se lako priprema i dugo traje.

Foto: Depositphotos/edi01.mail.bg
  • 8.601
  • 478
  • 0

Brojni su recepti za pripremu turšije od povrća, mnogima omiljene zimice. Prednost je što njen sastav možemo prilagođavati svom ukusu i za njenu pripremu koristiti različite vrste povrća i začina. 

Lako se priprema i dugo traje

Izbor je na vama pa tako možete koristiti papriku, cvjetaču, mrkvu, krastavce, crveni luk, češnjak, zelenu rajčicu, kupus. 

Ona će nam osigurati hrskavo, ukiseljeno povrće tijekom zime i biti izvor vrijednih hranjivih tvari. Prednost joj je što se lako priprema i dugo traje, a možemo puniti tegle i kace.

Tradicionalni recept za turšiju

Osnovni recept odnosi se na pet kilograma povrća po želji, a vi ga prilagodite kako vam odgovara.

Svo povrće se dobro očisti, opere i ostavi da se prosuši od suvišne vode. Pazite na papriku, postoji mogućnost da je oštećena iznutra pa ju dobro pregledajte. 

Velike komade mrkve, glavice luka, cvjetače ili kupusa narežemo na komade. Tegle ili kacu treba dobro oprati i sterilizirati, ovisno od kakvog su materijala. U njih stavimo povrće.

Preljev se priprema od pet litara vode u koje dodajemo jednu litru devetpostotnog octa, 13 žlica šećera i pet žlica soli. Po vlastitom izboru dodaju se začini: papar, gorušica, ljuta paprika, lovorov list. Sve se dobro promiješa i time se prelije povrće koje pritisnemo plastičnim pritiskivačem da ostane potopljeno u tekućini.

U slučaju da turšiju pravimo u teglama, poslije zatvaranja ih možemo pasterizirati u pećnici.

Prije zatvaranja kace dodajemo 10 grama vinobrana kako bi spriječili kvarenje.


Tagovi

Zimnica Turšija Turšija od povrća Recept za turšiju Ukiseljeno povrće Turšija u teglama


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.