Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Punjena paprika
  • 07.09.2024. 07:30

Kako kiseliti papriku i čime ju puniti?

Papriku možete puniti jednom ili s više vrsta povrća, ali i sa sirom. Možete ju jednostavno ostaviti da fermentira ili ju ukiseliti uz pomoć octa.

Foto: Shutterstock/Elena Hramova/Yalcin Sonat
  • 2.986
  • 201
  • 0

Kisele paprike neizostavna su zimnica koja se intenzivno priprema ovih dana - bilo da se kiseli samostalno, u miješanoj salati ili pak punjena za što se većinom koristi babura ili paradajz paprika. 

Paprika punjena povrćem 

Najčešće ju punimo naribanim kupusom, ali se dodati može i drugo povrće, po želji.

Fermentirana paprika 

Najzdravija je ona prirodno fermentirana, za što je potrebno oko 5 kg paprika srednje veličine i isto toliko kupusa, voda te sol. 

Kupus naribajte na sitne trakice, posolite s oko 2 žlice soli, dobro izgnječite i ostavite da stoji oko sat vremena. 

Papriku očistite od peteljke i izdubite. Blago posolite unutrašnjost te punite kupusom.

Poredajte u veću staklenku ili plastičnu posudu - kantu, burence i sl. Ako vam je ostalo kupusa, poredajte ga između redova paprike. Nikako nemojte ostaviti gore jer će isplivati na površinu i kvariti se. U gornjem redu neka bude paprika, s vrhom okrenutim prema gore, a na nju stavite plastičnu rešetku, kamen ili kakvo drugo opterećenje koje će sadržaj držati ispod tekućine. 

U 5 litara vode umiješajte 150 grama soli te sve zalijte i poklopite. Ovisno o temperaturi, fermentirana zimnica će biti dobra za jelo nakon dva tjedna. Nakon toga ju držite na hladnom i tamnom mjestu. 

Osim kupusom, u ovu mješavinu možete dodati naribanu mrkvu, celer, peršin ili sitnije cvjetiće cvjetače, što će joj dati određenu slatkoću. Također, dobro će se slagati i s krastavcima, zelenom rajčicom, a za poseban okus sa strane stavite i pokoji češnjak češnjaka. 

Dodati možete list lovora, ružmarina i zrna bibera. 

Šarena paradajz paprika (Foto: K.Rastija)

Ocat i pasterizacija

Osim fermentacijom, ona se može kiseliti octom i pasterizacijom

Na oko 10 kg povrća (što paprike, što kupusa, mrkve i dr.), treba vam 700 ml alkoholnog octa, 2 l vode, 1 žlica soli, 1 žlica šećera, po želji biber u zrnu, lovor. 

Postupak do slaganja u tegle, koje ste prethodno sterilizirali, je isti kao i u prethodnom receptu. 

U vodu umiješajte ocat, sol, šećer, biber, lovor te zakuhajte da se šećer i sol rastope. Ohladite i prelijte paprike te dobro zatvorite čistim poklopcima. 

Staklenke stavite u pećnicu, na 100°C (pećnicu uključite nakon što ste u nju stavili tegle), a kada dostigne tu temperaturu, držite ih još 20-ak minuta. Ugasite i ostavite da se ohlade u pećnici, najbolje preko noći. 

Možete ih pasterizirati i u loncu s vodom, tako da doseže ne više od 3/4 visine staklenke. Nakon što voda provrije, stišajte vatru i kuhajte još 10-15 minuta. Također ostavite staklenke da se ohlade skupa s vodom. 

Paprika punjena sirom 

Za ovu vrstu zimnice se koriste manje babure, paradajzerice ili pak male slatke ili ljute paprike. Od sireva najčešće feta, svježi ili kombinacija. Od začina se najbolje slažu češnjak, peršin, kopar ili mljevena crvena paprika. Povrh svega, potrebni su ocat, voda i sol. 

Vrlo je nezahvalno govoriti o omjerima i količinama jer sve ovisi o veličini paprike koju koristite, no za 1 kg malih slatkih paprika će vam trebati oko 300-400 g sira, 250 ml octa, 750 ml vode, 1-1,5 žlica soli, 1-2 žlice šećera. 

Papriku očistite, operite i prosušite unutrašnjost. 

Sir zgnječite vilicom, dodajte češnjak i začine po želji. Možete dodati i malo maslinovog ulja ili vrhnja, za dodatnu kremoznost te napunite paprike. 

Poslažite ih u sterilizirane staklenke i prelijte s mješavinom octa, vode, soli i šećera. Čvrsto ih zatvorite te pasterizirajte u posudi, kao u prethodnom receptu. 

U veganskoj verziji ovog punjenja možete koristiti tofu ili veganski feta sir. 

Čime vi punite papriku i kako to radite? Podijelite s nama svoje recepte, u komentaru ispod teksta. 


Tagovi

Punjena paprika Kisela paprika Zimnica od paprike Paprika punjena kupusom Fermentirana paprika Punjenje od sira Recept Kisela zimnica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Za status u krdu bitan je stav, ali treba imati i velika “muda” #RuralFoto