Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Džem od aronije
  • 01.09.2023. 07:30

Kako napraviti džem od aronije i jabuke?

Trpka aronija i kiselkasta jabuka savršeno se slažu. Recept je vrlo jednostavan

Foto: Depositphotos/Geshas
  • 12.742
  • 651
  • 0

Aronija je vrlo zahvalna za uzgoj, a njezin plod je vrlo zdrav. Bogata je vitaminima, posebno C i K te manganom. Osim toga, sadrži značajne količine željeza, vitamina A i E te je vrijedan izvor antioksidansa. 

Djeluje antivirusno, antibakterijski i protuupalno, jača imunitet, smanjuje rizik od raka, blagotvorno djeluje na rad želuca, stimulira rad štitnjače, snižava visoki tlak i kolesterol. Također poboljšava rad jetre, pomaže kod žučnih kamenaca i upala žučnog mjehura. 

Da, razumjeli ste, treba ju konzumirati što češće i u svim oblicima. 

Već je godinama prisutna u našim dvorištima i vrtovima. Iako je najzdravije konzumirati ju svježu, njezin je plod trpak pa se najčešće prerađuje.

Džem od aronije i jabuke

Jedan od isprobanih recepata je onaj za džem od aronije s jabukama koje im daju potrebnu svježinu. Stoga je najbolje koristiti jabuke kiselkastog okusa kakva je primjerice idared sorta

Bazni recept se odnosi na pola kilograma aronije i 3 kg jabuka. No, količinu možete prilagoditi prema želji i raspoloživom voću. 

Potrebno je: 

  • 1/2 kg aronije
  • 3 kg jabuka
  • 1/2 litre vode
  • 1 kg šećera. 

Jabuke ogulite i nasjeckajte na što sitnije kockice, aroniju operite. U lonac stavite vodu, šećer i voće te kuhajte dok ne omekša, dakle oko 20 minuta. Tada maknite s vatre te usitnite štapnim mikserom. No, ako više volite džem s komadićima voća, ne morate blendati. Vratite na vatru i kuhajte još oko 40 minuta stalno miješajući da ne zagori

Kada kuhača na dnu lonca ostavlja trag, znak je da je dovoljno gusto. Željenu gustoću možete provjeriti i tako da dvije žličice džema stavite na tanjurić kojeg ste prethodno ohladili u zamrzivaču. Ako niste zadovoljni konzistencijom, kuhajte još neko vrijeme. A ako jeste, sipajte vreo džem u također vrele, u pećnici sterilizirane teglice

Nepoklopljene ih vratite u vruću, ali ugašenu pećnicu te držite otklopljene oko pola sata. Nakon toga teglice zatvorite čistim poklopcima koji nemaju nikakvo oštećenje, ogrebotinu i sl., umotajte u deku te ostavite da se ohlade. 

Umjesto jabuka, možete koristiti i drugo voće poput šljiva, krušaka i sl. 

Ako je riječ o slatkim sortama, tada dodajte sok limuna kako biste džemu dali određenu svježinu. 

Kako još iskoristiti aroniju? 

Od nje se najčešće pravi sok, a ako nemate dovoljne količine, napravite liker. Također ju možete zamrznuti ili napraviti kompot te koristiti tijekom zime za kolače, preljeve i sl. Možete ju osušiti za čaj ili dodatak zobenoj kaši ili smoothieju. 

Kako vi koristite aroniju? Što radite s viškom?

Napišite nam savjet ili recept u komentaru ispod teksta.

A ako imate fotografije, objavite ih uz opis na našem KLUB-u


Tagovi

Aronija i jabuka Džem od aronije Recept za džem Kako iskoristiti aroniju Dobrobit aronije


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pogled kroz prozor. #RuralFoto #selo