Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema likera
  • 13.09.2023. 07:30

Kako napraviti likere od šipka i drijena?

Donosimo vam tri jednostavna recepta za izuzetno cijenjene i zdrave likere.

Foto: Ranka Vojnović
  • 17.278
  • 968
  • 0

Voće možemo konzervirati i pripremiti za zimu na razne načine, a priprema likera je sve popularnija. Uz šećer i alkohol dobivamo pića koja se odlikuju jedinstvenim okusom i aromom te imaju do 20 posto alkohola. Za pripremu se koriste aromatična pića: rum, konjak, rakija, viski i druge vrste. Uloga šećera je da uspostavi ravnotežu i spriječi pojavu fermentacije voća.

Mogu se pripremati tijekom cijelog vegetacijskog razdoblja od jedne vrste voća ili od raznih kombinacija. Najčešće se koriste višnja, malina, kupina, breskva, marelica, šljiva, grožđe, drijen, kruške, jagode, smokve, šipak. Izbor je na vama, pripremate od voća kojeg imate.

Liker od šipka

Vrijeme je kada dozrijeva šipak, plod divlje ruže. Za ovaj liker će nam biti potrebno:

  • 0,5 kg šipka,
  • 0,2 kg šećera,
  • ¼ l latica mirisnih ruža
  • 1 l 38% voćne rakije što blažeg okusa i mirisa.
Pred nama je sezona zrenja šipka

Prvo očistite i operite plodove šipka, a zatim narežite na manje komadiće. Latice trebaju biti čiste i oprane. Upotrijebite staklenu teglicu zapremine 2 l i u nju dodajte sve namirnice. Dobro je zatvorite, sadržaj protresite kako bi se što više otopio šećer i sve izmiješalo.

Kako napraviti pekmez od šipka? 

Ostavite na sunčanom mjestu sljedeća četiri tjedna. Nakon toga sadržaj procijedite, najbolje kroz namjenske filtere ili gustu čistu krpu zbog dlačica iz ploda šipka. Gotov liker presipajte u boce i dobro zatvorite. Čuvajte na prohladnom mjestu.

Liker od drijena

Postoji mnoštvo recepata za ovaj liker, a možemo ih podijeliti u dvije grupe: bez i s kuhanjem.

Najjednostavniji recept je da sa oko 300 g zrelih plodova napunimo 1/3 staklene boce te dodamo 150 g šećera. Na to dosipamo alkohol - rum, lozu ili šljivovicu. Nakon toga boca se dobro zatvori, a sadržaj mućka, preokreće boca, kako bi se otopio šećer. Ostavi se na sunčanom mjestu do četiri tjedna. 

Plod drenjka je vrlo zdrav (Foto: Depositphotos/Vikiarty)

Ako ćemo kuhati, tada treba pripremiti 1 kg drijena, 1 l vode, 0,5 l rakije ili ruma i 0,8 kg šećera. U slučaju da ne volite slatke likere količina šećera se može smanjiti na 0,5 kg.

Stablo drijena zavaralo je i samog vraga

Oprane plodove drijena izmiješajte s vodom i šećerom i ostavite sljedeća 24 h, a zatim prokuhajte na laganoj vatri oko 30 minuta. Ostavite da se ohladi i procijedite kroz krpu ili gazu. U dobivenu tekućinu dodati rakiju ili rum, promiješate i presipajte u staklene boce koje zatvorite i čuvate na tamnom mjestu.

Od mase koja vam ostane od cijeđenja prokuhanog drijena, možete napraviti marmeladu.


Tagovi

Liker Recept za liker Liker od šipka Drijen Liker od drijena


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.