Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Konzerviranje višnje
  • 08.06.2024. 07:30

Kako napraviti sirup, a kako sok bez šećera od višnje?

Vrijeme je za zimnicu od višanja. One se mogu sačuvati zamrzavanjem, izradom kompota, džema, sok i sirupa. Evo recepata

Foto: Shutterstock/Edita Paulauskiene
  • 9.709
  • 489
  • 0

Višnje su bogate antioksidansima poput antocijanina i kvercetina, koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju upale u tijelu. Također, mogu smanjiti bolove, posebno kod osoba s osteoartritisom ili gihtom jer djeluju kao prirodni analgetik. 

Također, antioksidansi i protuupalna svojstva višanja mogu poboljšati zdravlje srca, smanjiti rizik od srčanih bolesti i poboljšati krvni tlak.

Bogate su vitaminom C i drugim hranjivim tvarima koje jačaju imunološki sustav. 

Sadrže prirodni melatonin, hormon koji regulira san. Konzumacija soka od višanja može poboljšati kvalitetu sna i pomoći kod nesanice.

Višnje se najčešće konzerviraju zamrzavanjem, izradom kompota, džema, soka ili sirupa. 

Sok bez šećera 

Količina višanja za sok od šećera nije određena. Potrebno ih je temeljito oprati i ukloniti peteljke. Koštice ne morate odstraniti jer ćete ih kasnije procijediti. Višnje stavite u lonac te dodajte vode toliko da ih prekrije. Zagrijavajte na srednje jakoj vatri dok ne prokuha, a zatim smanjite i kuhajte još 15-20 minuta. Povremeno promiješajte i gnječite pomoću kako bi što više ispustile sok.  

Kada je skuhano, pustite da se prohladi toliko da ih možete ocijediti kroz gušće cjedilo ili gazu. Procijeđeni sok vratite u lonac te zagrijte do vrenja. Ostavite da vrije nekoliko minuta. 

U međuvremenu sterilizirajte boce i poklopce u pećnici na 100°C oko 15 minuta. 

Dok sok još vrije, sipajte ga u vrele boce ostavljajući malo prostora na vrhu. Odmah ih zatvorite steriliziranim čepovima. 

U veliki lonac stavite krpu i u njega poslažite boce, da se ne dodiruju. Dodajte vode do 2/3 njihove visine te zagrijavajte dok ne prokuha. Na vrlo laganoj vatri pustite da vrije 10-15 minuta. Kada je gotovo, ostavite ih u vodi dok se sve ne ohladi. Ovo će pomoći dodatno sterilizirati sok i produžiti njegov vijek trajanja. 

Prije skladištenja na hladnom i tamnom mjestu provjerite jesu li čepovi čvrsto zatvoreni. Ovako pripremljen sok može trajati nekoliko mjeseci. 

Sirup od višnje 

Kod izrade sirupa postupak je sličan, no ipak postoji omjer voća, šećera i vode. 

Za 1 kg višanja treba vam 1 l vode, 1 l šećera i sok jednog limuna, a što će pomoći da se sirup duže očuva. 

Postupak je potpuno isti do trenutka kada vraćate procijeđeni sok u lonac. Tada mu dodajete i šećer. Zagrijavajte ovu smjesu mješajući, na srednje jakoj vatri dok se šećer ne otopi. Dodajte sok od limuna, promiješajte te nastavite kuhati na laganoj vatri još 10-15 minuta, dok se malo ne zgusne. Nekoliko puta promiješajte kako bi spriječili da se šećer uhvati za dno lonca. 

U međuvremenu sterilizirajte boce i čepove. Kada je sirup gotov, još vreo sipajte u vrele boce te odmah začepite. 

Kako napraviti sirup od maline? Evo recepta

Gajbicu, korito i sl. posudu obložite dekom te u nju stavite vruće boce. Prekrijte i ostavite da se polagano hlade. Kada se potpuno ohlade, spremite na tamno i hladno mjesto. 


Tagovi

Dobrobit višanja Prirodni analgetik Vitamini u višnjama Giht Sok od višnje Sirup od višnje Recpet


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.