Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malinovac
  • 25.05.2024. 07:30

Kako napraviti sirup od maline? Evo recepta

Malinovac je vrlo jednostavno napraviti, potrebna su samo tri sastojka i malo vremena

Foto: Shutterstock/Shulevskyy Volodymyr
  • 7.852
  • 393
  • 0

Ranije sorte malina već dozrijevaju pa je vrijeme da razmišljamo i o spremanju zimnice od ovog zdravog voća. Istina, najbolje je konzumirati ih svježe budući da su bogate vitaminom C, antioksidansima, imaju visok sadržaj vlakana, ali su i niskokalorične. Također, sadrže antocijan koji ima protuupalna svojstva, ali i elaginsku kiselinu za koju se smatra da je antikancerogena. 

Mogu se koristiti u napitcima s drugim voćem i dodacima ili desertima. Kada je riječ o konzerviranju, od njih se pravi džem, marmelada, a mogu se zamrzavati ili pak sušiti. 

Možda najjednostavnija zimnica od maline je sirup, ukusni malinovac koji će i zimi, ako ga ne potrošite, podsjećati na ljeto.

Kako napraviti malinovac? 

Za izradu sirupa dovoljna su tri sastojka - maline, šećer i voda. Ako volite kiseliji napitak, možete dodati i sok od limuna. 

Za 1 kg malina potrebno je 500 g šećera i 1 l vode. 

Bobice očistite od lišća, bubica te uklonite oštećene dijelove. Stavite ih u cjediljku i operite pod mlazom vode. Nikako ih ne namačite jer su meke i osjetljive, a i upit će previše tekućine i izgubiti specifičnu aromu. 

Stavite ih u posudu i prelijte vodom. Kada zakuhaju, lagano ih kuhajte 15, najviše 20 minuta. Sve vrijeme skidajte pjenu s površine. 

Uklonite s vatre te pažljivo procijedite kroz sitnije cjedilo ili gazu. Ako cijedite samo kroz cjedilo, nemojte stiskati maline da izađe što više soka jer će kroz njega proći i kašasti dijelovi zbog kojih sirup neće biti bistar, a mogao bi se i brzo pokvariti. 

Procijeđenu tekućinu vratite u lonac te dodajte šećer. Kuhajte mješajući dok se šećer ne rastopi. Kada zavrije, po želji dodajte sok limuna te kuhajte do 5 minuta. Vrelu tekućinu sipajte u vruće boce koje ste netom sterilizirali u pećnici. Zatvorite čepovima koji su također sterilizirani. Boce stavite u gajbicu, kadicu ili kakvu drugu posudu obloženu dekom te dobro zamotajte. 

Kada se potpuno ohlade, spremite ih na tamno i hladno mjesto. 

Osim ove verzije, postoje i druge pa se tako maline gnječe rukom ili u blenderu te ostave preko noći u hladnjaku. Idući dan se cijede, a u sok se umiješa šećer i kuha na umjerenoj vatri. 

Kako vi pravite sok od malina? Podijelite svoj recept u komentaru ispod teksta

Želite li gušći sirup kojeg ćete koristiti kao preljev za kolače, palačinke i druge deserte, ukuhavajte ga do željene gustoće. Osim slatke verzije, možete napraviti i kiselo-ljutu tako što ćete ga ukuhavati s ljutom papričicom.

Savjeti i trikovi

Ostatak maline nakon cijeđenja možete koristiti u izradi kolača, ukuhati u puding od vanilije ili poslužiti uz sladoled od čokolade. 

Sirup možete koristiti u izradi koktela, sangrije, a žličica dvije će dati boju i posebnu notu pjenušcu.  


Tagovi

Sirup od maline Malinovac Recpet Zimnica od maline Dobrobit maline Preljev od maline


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.