Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Čistoća u poljoprivredi
  • 08.07.2023. 18:00

Kako oprati prljavštinu i smrad s ruku?

Kada radimo u poljoprivredi ruke su najčešći alat koji koristimo. Potrebno ih je zaštititi, redovno prati i njegovati.

Foto: Depositphoto/Miljan
  • 4.827
  • 289
  • 0

Rad u vrtu, voćnjaku, plasteniku, u polju, štali ili uopće rad s biljkama i životinjama znači da ćete imati prljave ruke. Koliko god da pazite zemlja se uvlači u kožu, okolo i ispod noktiju. Ako koristite organska gnojiva, posebno peletiran stajnjak, znate kako može biti neugodan miris koji se uvuče u kožu.

Tijelo i stopala možemo zaštiti odijelom i cipelama koje su namijenjeni za rad, ali će naše ruke biti u direktnom kontaktu s biljkama, zemljom, životinjama, gnojivima i alatima, ali i sa stočnom hranom, koncentratima, sredstvima za zaštitu bilja. Sve to ostavlja trag.

Potrebna je zaštita

Kupite nekoliko pari rukavica. Na tržištu se mogu pronaći modeli različite namjene koji pružaju zaštitu u većem ili manjem obimu, od običnih vrtnih do gumenih ili kožnih. Kod rada sa životinjama ili organskim gnojivima dobro je ispod nositi jednokratne koje će zaštiti kožu od neugodnog mirisa. Osim što štite od prljavštine i mirisa, daju zaštitu od ozljeda. Redovno ih perite, jer samo čiste mogu čuvati ruke. Obično čupanje nešto starije trave može izazvati porezotine na prstima koje teško zarastaju, jer se često formiraju na pregibima.

Mirisi se uvlače u kožu Foto: Depositphoto/aigarsr

Skratite nokte, jer što su duži veća je mogućnost da se ozljedite i da se ispod nataloži zemlja i druge tvari. Kako bi spriječili gomilanje zemlje ispod noktiju zagrebite po sapunu da ispuni prostor između njih i kože. Za spriječavanje prljanja zanoktica koristite kreme na bazi vazelina ili vazelin.

Redovno ruke mažite kremama i losionima. Suha i ispucala koža je pravi magnet da u svaku poru uđe prljavština. Nakon mazanja pričekajte da koža upije kremu, jer će masna i vlažna zadržavati više i teže će biti da je operete.

Strpljivo perite

Postoje mnoge paste za pranje koje možete kupiti u trgovinama, ali je čitav niz sredstva iz kućanstva koja su se pokazala efikasna. Za manju zaprljanost će vam biti dovoljni sapun i voda. Za čišćenje noktiju koristite mekane četkice. Pasta za zube je dobra za nešto tvrdokorniju zaprljanost. Miris odlično uklanjaju soda bikarbona, sok od rajčice, sok od limuna i talog od kave.

U slučaju da na koži ostanu mrlje od trave, hrđe i teško ih je oprati navlažite ruke i uzmite sodu bikarbonu. Protrljajte i dodajte sok od limuna i opet protrljajte. Dobro isperite. Ovo je agresivna metoda za kožu i ne koristite je često ili ako imate rane i oštećenja. Poslije ovakvog pranja dobro obrišite i namažite kremom.

Rad bez rukavica je stres za ruke i poslije ih trebamo temeljito oprati i njegovati kako bi se oporavila koža.


Tagovi

Prljave ruke Pranje ruku Rukavice Paste za pranje ruku


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.