Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zamrzavanje rajčica
  • 11.09.2024. 07:30

Kako rajčice čuvati zamrzavanjem? Evo 4 načina

Zamrzavanje dovodi do promjene teksture ploda zbog pucanja staničnih stijenki što znači da će, kada se odmrznu, biti kašaste, ali i dalje iskoristive za mnoga jela

Foto: Shutterstock/Olena Ukhova
  • 214
  • 45
  • 0

Zamrzavanje rajčica je vrlo praktično za one koji imaju veće količine ovoga povrća, a nemaju ga kada pojesti ili termički obraditi u sok, šalšu ili koju drugu zimnicu. 

Kao i za one koji su zbog velikih vrućina izbjegavali kuhanje soka usred ljeta pa su taj posao ostavili za hladnije dane. 

Što se gubi zamrzavanjem? 

One gube neke nutrijente, ali zadržavaju većinu korisnih sastojaka. Primjerice, gube dio C vitamina, ali zadržavaju likopen, antioksidans koji se čak bolje apsorbira u organizam kada su termički obrađene - kuhanjem ili pirjanjem. Osim toga, ostaju i vlakna te minerali kao što su kalij, magnezij i kalcij. 

S obzirom da su pune vode, zamrzavanje dovodi do promjene teksture ploda zbog pucanja staničnih stijenki što znači da će, kada se odmrznu, biti kašaste, ali i dalje iskoristive za mnoga jela kao što su juhe, umaci, sataraš i sl. 

Na koje sve načine pripremiti rajčicu za zimu?

Iz iskustva znamo da i odmrznute imaju onaj specifičan miris, no priznajemo, tekstura se značajno mijenja. 

Evo 4 načina kako ih zamrznuti 

1. Zamrzavanje cijelih

Ovaj način možete koristiti ako imate manje plodove ili cherry rajčice i dovoljno mjesta u zamrzivaču. Kasnije ih možete koristiti za sve namjene. Možete ih prvo blanširati da biste uklonili kožicu iako, ona će se vrlo lako skinuti nakon odmrzavanja. Važno je da ih u vrećicu ne stavite dok su svježe jer će se zalijepiti pa će kasnije biti teško rukovati s njima. 

Prvo ih operite, osušite i stavite na kakav pladanj, lim i sl. te stavite u zamrzivač na par sati. Nakon toga ih izvadite i prebacite u vrećicu. 

2. Nasjeckane

Ako želite skratiti vrijeme pripreme obroka, najbolje je narezati plodove na željenu veličinu - sitnije za umake, krupnije za staraš i sl. Nakon toga ih zamrznite na isti način kao cijele, a onda prebacite u vrećice. 

3. U obliku pirea

U slučaju da nemate dovoljnu količinu za kuhanje soka ili pirea kojega biste čuvali u smočnici, rajčice možete izblendati, uliti u posudice za led, manje plastične posude ili vrećicu te ih koristiti po potrebi. 

4. Pečene

Možete ih zamrznuti i pečene. Ako su manje, dovoljno je da ih prepolovite, a veće narežite na deblje ploške. Stavite ih na lim za pečenje, posolite i prelijte uljem. Pecite ih na 180°C dok ne omekšaju, oko 20-30 minuta. Nakon hlađenja ih stavite u plastične posude ili vrećice. 

Savjeti i preporuke 

Cijele, komadiće i pire ne morate odmrzavati prije korištenja nego ih odmah ubaciti u jelo dok je pečene prije daljnje obrade bolje odmrznuti. 

Imate li kakav savjet, podijelite ga s nama u komentaru ispod teksta

Računajte na to da su zamrznute rajčice već omekšale te će im trebati kraće vrijeme termičke obrade. 

Preporuka je da se potroše do 6 mjeseci, a najkasnije do godinu dana jer se vremenom gubi okus. 

 


Tagovi

Praktično kuhanje Brzinsko jelo Vrijeme čuvanja Zamrznute rajčice Pire od rajčica Pečene rajčice Savjeti Višak rajčica Konzerviranje rajčica


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Krenulo je obećavajuće, a završilo... 👎