Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Analiza tla
  • 16.01.2024. 07:30

Kako sami možete odrediti kvalitetu tla? Evo 4 alternativne metode

Prije sjetve i sadnje brzo testiranje možemo napraviti alternativnim metodama koje će nam dati osnovnu informaciju o reakciji zemljišta.

Foto: Depositphotos/simply
  • 8.035
  • 423
  • 0

Većini biljnih vrsta odgovara slabo kisela i neutralna reakcija tla koja omogućuje dobro usvajanje hranjiva i vode, rast i razvoj. Najčešće se pH reakcija određuje u laboratoriju ili pomoću raznih pH mjerača.

Možemo je odrediti alternativnim metodama koje su brze i jeftine. One nisu potpuno pouzdane, ali hobistima mogu približno pokazati kakva je kvaliteta zemljišta.

Testiranje prije sadnje i sjetve

Biljke različito reagiraju na tlo pa da bi spriječili probleme u budućnosti, prije sadnje je potrebno obaviti testiranje. Neke biljne vrste vole kiselije kao što su borovnice, smreke, azaleje, dok druge prednost daju alkalnom ili bazičnom (jorgovan, lavanda). Ako im ne odgovaraju uvjeti, biljke će slabije usvajati hranjiva i vodu, gladovati, zaostajati u rastu i razvoju, podložnije su pojavi bolesti i napadu štetnika, a često i uvenu.

Sastav zemlje nije trajan, on se mijenja pa testiranje treba ponoviti nakon nekoliko godina, a po potrebi i češće. Samo takvom brigom možemo imati zdrave i rodne usjeve.

4 alternativne metode određivanja

Najbrži i najjednostavniji je vizualni pregled. Kiselo tlo ima svijetlu boju, a često je ilovasto ili glinovito. Na njemu rastu acidofilne biljke, one koje vole kiselu sredinu, a to su preslica, divlje borovnice, uskolisni trputac, mahovine, šaš, busika i druge vrste.

S različitih mjesta vrta ili polja uzme se jedan prosječan uzorak koji se očisti od kamenčića, grančica, korijenja. Doda se u destiliranu vodu u omjeru 1:5. Sadržaj dobro promiješajte dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Kada dođe do taloženja i izdvajanja tekućine, uroni se lakmus papir i ostavi jednu minutu. Promjena boje ukazuje na određenu reakciju.

Za testiranje možemo iskoristiti i ljubičasti kupus koji se sitno nareže i kuha 10 minuta. Uzorak zemlje se stavlja u dobivenu tekućinu. Pojava ružičaste boje znak je da je zemljište kiselo. Ako boja ostane ista, riječ je o neutralnom. U slučaju da boja postane zelena ili plava, radi se o alkalnom.

Često se koristi provjera pomoću 9-postotnog octa i sode bikarbone. Količinski mali uzorak, dovoljno je žlica zemlje, se prelije octom. Ako je uzorak alkalan, dolazi do reakcije i pojavit će se mjehurići. Kada pomiješamo uzorak sa sodom bikarbonom i prelijemo vodom, nastala reakcija i pjenjenje nam govore da se radi o kiselom tlu. Do kemijske reakcije i pjenjenja neće doći kada je uzorak neutralan.


Tagovi

Reakcija zemljišta Ph reakcija zemljišta Alternativna metoda Testiranje Analiza tla Kvaliteta tla


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]