Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sjeme bundeve
  • 20.11.2023. 07:30

Kako sušiti i čuvati sjeme bundeve?

Vlaga i temperatura su presudni faktori za sušenje, ali i za čuvanje omiljene zimske grickalice ili sjemenke za iduću sjetvenu sezonu

Foto: Depositphotos/nazilekeskin
  • 2.156
  • 108
  • 0

Postoje razni načini primjene bundeva, a njihove sjemenke su cijenjene u gastronomiji i narodnoj medicini. Omiljene zimske grickalice se vade iz ploda, očiste, operu od pulpe i žilica. Nakon toga ih je potrebno osušiti.

Ovaj postupak se provodi i u slučaju kad želimo sačuvati sjeme određenih sorti.

Suho i dobro prozračno mjesto

Nakon pranja ostavite da se ocijede u cjedilu, a zatim ih rasporedite u tankom sloju na ubruse ili krpe i ostavite da se ocijedi višak vode s površine sjemenki koje mogu biti gole ili u ljusci.

Prirodan način podrazumijeva da ih rasporedimo po ravnoj površini, da se ne dodiruju. Sušimo na prohladnom, suhom mjestu s dobrom cirkulacijom zraka sljedećih mjesec dana. Povremeno ih promiješajte kako bi se preokrenule i ravnomjerno osušile s obje strane. Osigurajte suhu sredinu, jer povećana vlaga i slaba cirkulacija zraka dovode do pojave plijesni i truljenja.

Osim toga, možemo ih sušiti u dehidratoru ili pećnici na nižoj temperaturi do 4 h. Okrećite ih da ne zagore. U slučaju da želite sačuvati sjeme za sjetvu najbolje je prirodni način, jer temperatura preko 40 ºC može umanjiti klijavost.

Čuvaju se do jedne godine

Vlaga i temperatura su ključni faktori čuvanja. Povećana vlaga dovodi do brzog propadanja. Na suhom i hladnom se mogu čuvati do godinu dana. Mogu se držati i u zatvorenim posudama u frižideru ili drugom hladnom prostoru. Veće količine se pakiraju u papirnate vreće ili kartonske kutije.

Možete ih preraditi u kreme, umake, dodavati u zimnicu ili tostirati. Za tostiranje koristite očišćene ili gole sjemenke koje pečete u pećnici oko 50 minuta na temperaturi od 150ºC. Povremeno promiješajte da ne zagore s jedne strane.

Tri načina kako ispeći sjemenke bundeve - posebno zdrave za muškarce

U kombinaciji sa sirom dobije se odličan, zdrav namaz. Samelju se zajedno s lukom vlascem, uljem, češnjakom i paprom te pomiješaju s krem sirom. 

A što ćete vi sa sjemenkama bundeve? Pišite nam u komentarima ispod teksta


Tagovi

Sjemenke bundeve Sjemenke tikve Tikva golica Čuvanje sjemena bundeve Sušenje sjemena bundeve


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zajedno smo jači, reče žaba i zaputi se u nove pobjede #RuralFoto #životinje