Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Opalo lišće
  • 09.10.2023. 07:30

Lišće na zelenoj površini - ostaviti ili ukloniti?

Jedni su za, a drugi protiv i obje grupe su u pravu. Što vam je onda činiti?

Foto: Depositphoto/PantherMediaSeller
  • 3.960
  • 210
  • 0

Ostaviti ili sakupiti opalo lišće? Jedni su za, a drugi protiv i obje grupe su u pravu. Brojne su prednosti i mane lišća na zelenoj površini. Sada, u jesen, opada s grana i ima ga u velikim količinama. Možemo ga iskoristiti na razne načine, ali je važno o kakvoj vrsti drveta se radi i potječe li sa zdravog stabla.

Različita namjena

Kada ga ostavimo na površini travnjaka može biti prirodno gnojivo, ali u debljem sloju, ako je još vlažno i teško, stvara sloj koji dovodi do propadanja trave. Najbolje ga je pograbljati i nagrnuti oko stabala i grmova, jer tako direktno gnojimo zonu korijena.

Osim toga, može djelovati kao malč, termoizolacijski sloj. Kao malč se koristi i za gredice za povrće i cvijeće. Na stazama ga treba izbjegavati ili kombinirati s drugim materijalima, jer ga oborine čine klizavom površinom i može biti opasno hodati, posebno za djecu i starije osobe.

Ako imate veliku količinu, možete napraviti listinac. U slučaju da možete kombinirati zelenu masu i osušeno lišće iskoristite ga za kompostiranje.

Kako pripremiti kompost od opalog lišća - listinac?

Prirodno je stanište za veliki broj životinja, najviše kukaca. U sloju ispod lišća buja život. Poboljšava se kvaliteta tla, njegove vodo-zračne osobine, struktura i opskrbljenost hranjivim tvarima. Zbog više insekata privlači ptice, ali i vodozemce.

Mane ostavljanja

Pored velikog broja prednosti ostavljanje ima i čitav niz mana. Pazite o kojoj vrsti stabla se radi. Neke u svojim listovima imaju tvari koje mogu štetno djelovati na druge biljne vrste. Takav je orah.

Može li se kompostirati lišće oraha?

Deblji slojevi sprječavaju rast trave. Pojedinih godina, zbog obilnih oborina oni trunu.

Također, u slučaju da se radi o bolesnim stablima potrebno ga je sakupiti i uništiti, najbolje spaliti. Veliki boj uzročnika bolesti prezimljava u tkivu opalog lišća. Slična je situacija i s brojnim štetnicima.

Ako je slučaj da imate problem s bolestima i štetnicima, njegovo sakupljanje i uništavanje je obavezna sanitarna mjera koju provodimo u cilju zaštite bilja.


Tagovi

Opalo lišće Kompostiranje Kompostiranje lišća Ostavljanje lišća Uklanjanje lišća Lišće na travnjaku Što s lišćem


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.