Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Povrće na prozoru
  • 22.09.2023. 07:30

Luk na prozorskoj dasci? Vrijeme je za zimski vrt u u zatvorenom

Veliki je izbor povrća, začinskog i ljekovitog bilja kojeg možete uzgajati tijekom zime u stanovima i kućama. Evo prijedloga i savjeta

Foto: Depositphotos/lena_shvo
  • 3.189
  • 180
  • 0

Zima je vrijeme kada možemo uzgajati biljke na prozorskoj dasci. Za ovu namjenu su odlične razne vrste povrća i začinskog bilja koje mogu podnijeti razdoblje manje osvijetljenosti.

Biljke koje rastu zimi

Odabir vrsta nije tako sužen kao što se misli. Povrće, začinsko, ljekovito i ukrasno bilje može i te kako biti zanimljivo za uzgoj tijekom zime. Češnjak i crveni luk možete posijati u posude i brati mlade primjerke. Osim sadnje malih lukovica crvenog luka, možete posaditi glavice koje će brzo krenuti rasti i osigurati mlade listove za salate i variva (naslovna fotografija, op.ur.).

Tu je i nezaobilazni luk vlasac, razne salate, ljute paprike. Postoje i sorte krastavca otporne na sjenu koje imaju kratku vegetaciju i mogu se brati već poslije 40 dana. Rotkvice, salate, špinat možete uzgajati na balkonu, jer će ovim vrstama odgovarati hladnoća. Ako je balkon ili terasa zatvoren, možete imati dug period sjetve i berbe ove vrste povrća.

I atraktivna i korisna - ljuta papričica (Foto: Bigstockphoto/Faury)

Od začina za uzgoj na prozorskoj dasci dobar su izbor menta, matičnjak, kadulja, majčina dušica, ružmarin, ali možete posijati bosiljak i kopar koje ćete moći brati tijekom cijele zime. 

Obratite pažnju na uvjete

Količina svjetlosti koju biljke dobivaju bit će jedan od glavnih limitirajućih faktora. Vrste imaju različite zahtjeve kada je u pitanju osvijetljenost i njihov fotoperiodizam. Za neke ćete morati osigurati kvalitetne lampe koje će razdobljer izloženosti produžiti.

Problem može biti i sobna temperatura. U većini slučajeva biljkama može biti prevruće ako su pored izvora topline; radijatora ili peći. Optimalna temperatura u prosjeku se kreće ispod 22ºC.

Limitirajući faktor je i presuh zrak, posebno ako se radi o prostorijama sa centralnim grijanjem. Zbog toga su potrebni ovlaživači ili bočica koja ima dobar rasprskivač da tijekom dana vodom poprskate biljke. Presuh zrak potiče brz razvoj nekih štetnika, među kojim se ističu biljne grinje.

Odaberite kvalitetne supstrate za sadnju. Posude moraju odgovarati veličini korijena. U manjem prostoru korijenje izlazi van posude, biljka se pati, zaostaje u rastu i podložnija je napadu bolesti i štetnika. Nije dobro ni kada je posuda prevelika. Kod nekih vrsta kada korijen ne može popuniti supstrat u posudi zna se deogoditi izostajanje cvjetanja, jer se biljka troši na vegetativni rast.


Tagovi

Zimski vrt Uzgoj na prozorskoj dasci Biljke u stanu Povrće u stanu Začinsko bilje Uslovi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.