Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj kokoši
  • 15.03.2024. 07:30

Mobilni kokošinjci su pravi hit u svijetu, možete ih sami napraviti

Kokoši u "slobodnom uzgoju" su zdravije, a samim tim nose i zdravija jaja, imaju kvalitetnije meso te više i nose od onih koje su stalno na jednom mjestu zatvorene u kavezu.

Foto: Depositphoto/huertinadetoni
  • 1.820
  • 126
  • 0

Sve je više ljudi koji žele proizvoditi hranu za sebe, jer su, pored ostalog, na taj način sigurni i u njenu kvalitetu. Dok jedni proizvode iz hobija i znatiželje, drugi u tome vide i šansu za dodatnu zaradu. Kako god, jedno je sigurno - polako raste svijest o samoopskrbi, konzumiranju zdravih i svježih namirnica od čije proizvodnje je višestruka korist.

Sve više su zbog toga popularni pokretni, specijalizirani ili improvizirani kokošinjci koji su pravi hit.

Idealan uzgoj

Jaja proizvedena na ovaj način su zdravija u odnosu od onih koja su proizvedena na farmi gdje su kokoši smještene u kavezima i hranjene isključivo koncentriranom hranom.

Držanjem u prenosivim, mobilnim kokošinjcima omogućeno je kokošima da se slobodno kreću po dvorištu, odnosno travnatoj površini gdje smo ga predvidjeli postaviti, a zatim ga nakon određenog vremena prenesemo na drugo mjesto gdje se nalazi svježa trava s korisnim insektima koji su im odlična hrana.

Ideje za izgled i funkcionalnost kokošinjca

Takav način uzgoja je idealan tip iz više razloga. Kokoši u "slobodnom uzgoju" su zdravije, a samim tim nose i zdravija jaja, imaju kvalitetnije meso te više i nose od onih koje su stalno na jednom mjestu zatvorene u kavezu. Na ovaj način se, također, obavlja prirodno gnojenje tla ili trave gdje je kokošinjac bio postavljen.

Različiti tipovi objekata

Mnogi nemaju ni uvjete za držanje u stacionarnim kokošinjcima, a u tom slučaju idealno rješenje je upravo prenosivi, koji se vrlo lako može izgraditi od drveta, lima, žice i ostalih materijala pogodnih za ovu namjenu.

Može biti cijeli prenosiv i pokretan, dakle kompletan okvir sa žicom i dijelom gdje nose jaja, gdje se smještaju noću te gdje je hrana i voda ili da mu bude samo pokretno dvorište koje se u tom slučaju predvečer donosi do stalnog dijela kokošinjca. Ovakav tip objekta može biti na kotačima kada je mobilnost olakšana.

Također, ovi objekti mogu biti prizemnog ili izdignutog tipa u kojem slučaju mogu praviti i hladovinu tijekom ljetnih mjeseci. Smještajem u njima osigurana je veća sigurnost od predatora, pasa, glodavaca i drugih štetnika, a i znatno je olakšano održavanje higijene što izravno utječe na zdravlje životinja.

Brojni su modeli ovog tipa, samo treba pustit maštu na volju i biti kreativan kako bi dobili jedinstven ukras za dvorište. 


Tagovi

Mobilni kokošinjac Prenosivi kokošinjac Izgradnja kokošinjca Proizvodnja jaja Držanje kokoši Kokoši nesilice Smještaj kokoši


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]