Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izdužene presadnice
  • 05.04.2024. 07:30

Mogu li se spasiti izdužene presadnice? Evo 4 savjeta

U slučaju da smo negdje pogriješili kod uzgoja, presadnice će se izdužiti, a ako ništa ne poduzmemo moguće i propasti

Foto: Depositphotos/dashaketti
  • 927
  • 69
  • 0

Uzgojiti kvalitetne presadnice nije niti malo lagan posao. Posebno ako niste vješti u tome ili još bolje, ako vam je prvi puta.

Nadprosječne temperature

Već sada, na početku travnja, možemo reći da je godina posebna. Temperature su iznadprosječne, ljetne. A sve ovo utječe i na uzgoj presadnica, bilo da je riječ o profesionalnoj proizvodnji ili hobističkoj. 

No, profesionalci uglavnom znaju kako se prilagoditi vanjskim uvjetima, no hobistima se može dogoditi da zanemare neku od pojava pa da dođe do najčešćeg problema u ovom poslu - izduživanja mladih biljaka. 

Za pravilan rast im je potrebno dovoljno svjetla, optimalna temperatura, zrak i vlaga. 

U slučaju da smo negdje pogriješili, presadnice će se izdužiti, a ako ništa ne poduzmemo moguće i propasti. 

Poduzmite ove četiri stvari

Provjerite imaju li dovoljno dnevnog svjetla. Možda su zaklonjene nekim predmetom ili im nešto pravi sjenu. Premjestite ih na najsvjetlije mjesto, ali pazite da u najtoplijem dijelu dana sunce ne udara direktno u njih. Također, ako su pregusto posijane, možda se međusobno bore za svjetlost. Prorijedite ih tako da počupate najslabije. 

S druge strane, temperature su nadprosječno visoke pa je možda i to razlog izduživanja. Ako su presadnice na vrlo toplom mjestu, iznad 25°C, dogodit će se da prebrzo rastu, u visinu. Rast će potaknuti i prečesto zalijevanje. 

Ako je sjeme posijano u dubokoj posudi, možda listići nemaju dovoljno zraka. To ne znači da ih trebate staviti na jaki propuh. Da biste ih ojačali, nekoliko puta dnevno, vrlo lagano prijeđite prstima preko njih. U blizini možete postaviti i ventilator, ali ne preblizu jer će prejako strujanje uništiti krhke biljke. 

Izdužene biljke možete pokušati spasiti presađivanjem u dublju posudu, do jedan prst od prvih listića, odnosno kotiledona. Budite vrlo pažljivi jer su u ovoj fazi biljke vrlo krhke. 

Ako već jesu posijane u duboku posudu, tada samo u nju dodajte supstrat, do prvih listića te osigurajte dovoljno svjetla, optimalnu temperautru i vlagu te strujanje zraka. 

Presađivanje najbolje podnosi rajčica koja ima sposobnost puštanja pomoćnog korijenja pa će se lako primiti u zemlji. No, na ovaj način možete spasiti i papriku, patlidžan, ali i kupusnjače, krastavce te tikvice. 

Za svaki slučaj, posijte novo sjeme, još uvijek imate vremena za većinu povrtnih kultura koje se u svibnju sade na otvoreno. 


Tagovi

Izdužene presadice Izdužena rajčica Izdužena paprika Spašavanje presadnica Presađivanje rajčice Presađivanje paprike Kako spasiti


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.