Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od oluje
  • 25.07.2023. 07:30

Nakon oluje: Treba li biljke odmah uspravljati?

Kada se sve smiri, imat ćemo želju pohrliti u svoje bašče, detektirati nastalu štetu i odmah ju poželjeti popraviti. Budite oprezni da ne napravite još veću

Foto: Depositphotos/orcearo
  • 4.986
  • 274
  • 0

Ovo su nas ljeto zadesile strašne oluje koje su nosile krovove, grede, rušile stabla, a polja kukuruza, suncokreta ravnale sa zemljom. Tuča je po nekoliko puta poharala mnoga područja, uništavajući ovogodišnju žetvu i berbu.  

Na sreću, bilo je i područja gdje su se biljke ipak mogle spasiti. 

Nove nepogode čekaju nas već danas, snažan vjetar, ponegdje tuča, oborine i znatan pad temperature. 

Dolazi novo nevrijeme - velika tuča i razorni vjetar

Kada se sve smiri, imat ćemo želju pohrliti u svoje bašče, detektirati nastalu štetu i odmah ju poželjeti popraviti. Već smo pisali o tome kako sanirati štetu nakon tuče. No, treba imati na umu jednu bitnu stvar, u vrt ne treba ići odmah dizati biljke, tretirati i slično, o čemu u grupi Mala bašta u slami piše iskusna vrtlarica Sanja Ćosić

Nemojte odmah popravljati štetu

"Kada oluja prođe, ruke u džepove, ne dirajte ništa u vrtu. Znam da je prvi poriv poravnati biljke, uspraviti, vratiti u red. Smijete samo plakati", komentira ona i dodaje da oluja nosi velike količine vode i biljke će biti natopljene, odlično hidrirane, krhke, lomljive te ćete diranjem samo povećati štetu. 

"Neće im ništa biti dan-dva da leže okolo, ovisno o tome koliko je kiše palo. Pričekajte da se malo osuše, da pod prstima osjetite žilavost lista, stabljike i tek ih tada podižite, inače ćete polomiti ono što je izbjeglo vjetru dan poslije", poručuje te naglašava da se tada mogu koristiti sredstva kao što je drin organsko gnojivo, aminokiseline, mikroorganizmi, enzimi i slično. 

Što s usjevima poslije tuče? Evo kako sanirati štetu

No, naša Ranka Vojnović upozorava da budete oprezni ako ostavljate biljke rajčice, paprike i sl. koje su pale na zemlju jer postoji šansa da u kontaktu s teškom, zbijenom zemljom brzo dođe do plamenjače, već istog dana. Isto je i u udolinama gdje se zadržava vlaga pa je važno biljku uspraviti da se što prije osuši te ju tretirati fungicidima i već navedenim preparatima. 

Kako prevenirati štetu?

A da biste što više ublažili štetu, ovo su mjere koje preporuča Sanja Ćosić: 

  • Otvorite plastenike, vjetar će proći kroz njega i polegnuti biljke, ali će one preživjeti. Zatvoreni plastenik ćete tražiti kod trećeg susjeda, piše Sanja. 
  • Ako ste u mogućnosti, polegnite rajčice. Jednostavno ih odvežite i spustite na zemlju. Moja je gotovo neoštećena jer ju ne podižem. Puzi po tlu i vjetar joj je samo zamrsio grane. Ne kidam ni zaperke pa su se kao kosa na jastuku raširili po tlu. 
  • Sve što možete, spustite. 
  • Ne pokrivajte ničim jer ćete vjetru samo dati novo oružje kojim će mlatiti po vrtu. 
  • Kada krene oluja, ne izlazite, ni biljke ni krov ni auto nije vrijedan vašeg života. 

Imate li vi kakve savjete? Kako čuvate biljke ovih dana kada našim područjima hara strašno nevrijeme? Podijelite ih s nama u komentaru ili pak na našem KLUBu. 


Tagovi

Nakon oluje Šteta Polegnute biljke Tretiranje nakon oluje Mala bašta u slami Sanja Ćosić Savjet Oluja 2023 Biljke nakon oluje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#RuralFoto
#priroda
Divna slavonska polja