Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nikolina lampa
  • 30.01.2024. 13:30
  • Ličko-senjska, Lički Novi

Od hobija do brenda: Na OPG-u Marijane Svetić hrastove grede pretvaraju u lampe Nikole Tesle

Na OPG-u obitelji koja se bavi stočarstvom i povrćastvom, proizvodi od drveta bili su svojevrsna dodatna djelatnost. Danas je Nikola's lamp prepoznatljiv brend s oznakom "Lika Quality“.

Foto: fb/OPG Marijana Svetić
  • 964
  • 88
  • 0

Na OPG-u Marijane Svetić u Ličkom Novom, tek desetak kilometara udaljenom od rodnog mu Smiljana, zasvijetlila je lampa svjetski poznatog znanstvenika Nikole Tesle. 

Danas je Nikola's lamp prepoznatljiv brend s oznakom "Lika Quality“ kojega je vrijedna obitelj stvorila zahvaljujući suradnji sa "Zera Like“, dućanom ličkih proizvoda i suvenira iz Gospića, a koji nastaje tradicijskim načinom obrade i restauracije dotrajalih hrastovih greda.

Naime, na OPG-u obitelji koja se bavi stočarstvom i povrćastvom, proizvodi od drveta bili su svojevrsna dodatna djelatnost. 

"Uz krave i ovce, kasnije povrtlarske kulture pome, krastavce i paprike, rodila se ideja o nekakvom novom proizvodu. Želja mi je bila da ne bude nešto svakidašnje, a opet prepoznatljivo za našu regiju. Poguranac su nam bili iz 'Zera Like' i tako smo krenuli s poslom", opisuje Marijana nastanak zanimljivog proizvoda. 

Novi život odbačenih hrastovih greda 

Kako i stoji u opisu, odbačena, neugledna i nepoželjna greda u njihovim se prostorijama obrađuje ručnim reznim alatom, vibracijskom brusilicom za drvo, ručnim dodavanjem visoko kvalitetne epoxy smole, završnim premazom prirodnim bojilom za drvo te laserskim graviranjem prepoznatljive slike lika i/ili kakve pametne besjede Nikole Tesle.

Sjajna ideja poduzetne Antonije Milković - Zera Like ili Lika u malom

Napominje, spoj je to tradicijskih zanata tesarstva, drvodjeljarstva uz korištenje modernih tehnologija preciznog utiskivanja željenog sadržaja na proizvod. Svaka lampa je unikatna obzirom da struktura, izgled i godovi drveno obrađenog primjerka određuju prostorni smještaj, veličinu i izgled lika, stiha i vlastite logo oznake.

Međutim, do finalnog proizvoda potrebno je odraditi još nekoliko zahvata. Pritom se misli na provlačenje elektro instalacije kroz drvenu konstrukciju, opisuje Marijana, prije dvije godine nositeljica druge pratilje Najuzornije hrvatske seoske žene.

Originalni proizvodi iz srca Like 

U svemu tome ima podršku obitelji čiji članovi u skladu sa svojim mogućnostima odrade svoj dio posla. Suprug Ante je zadužen za nabavku dotrajalih greda kojih je u tom kraju sve manje, pa za dobrim komadom zna otići i do udaljenih mjesta.

U stvaranju sudjeluje cijela obitelj 

"Grede isključivo moraju biti od hrasta. Kod nas ga je, nažalost sve manje, pa će potraga za njim uskoro biti kao potraga za svetim gralom", ističe vlasnica OPG-a hvaleći i doprinos kćeri Antee koja je zajedno s bratom od velike pomoći pri izradi ovih ličkih novotvorina. Ova polaznica osmog razreda možda je i glavni meštar pri njihov izradi.

"Pomažemo mami kada god možemo. Pogotovo u dugim zimskim noćima. Cijela obitelj radi. Gulimo, brusimo, šmirglamo, 'tetoviramo' grede...", kaže Antea napominjući da u ovom poslu posebnu pažnje treba pridati obradi drveta. Odbaciti gnjile i potrgane komade i sve dobro zaliti epoksidnom smolom da se dobro stvrdne. Ukoliko se izlije, ne valja posao. Nešto je krenulo krivo.

"Zato moramo biti vrlo pažljivi pri obradi. Potrebno je pozornost obratiti i pri njegovom bušenju za žarulju i kabel. Pošto se sve radi ručno, važno je biti potpuno skoncentriran na posao koji radite", smatra Antea čiji je brat zadužen za laserske poslove, crtanje likova i pisanje stihova. Za nju proizvod ne smije biti dobar, on jednostavno mora biti savršen.

Ove "svjetlonoše“ iz srca Like nastale obradom do jučer neupotrebljivoj stvari oduševile su mnoge, a obitelj na svom OPG-u prima goste ili grupe ljudi koji žele sudjelovati u procesu pretvorbe.

Plastenička proizvodnja povrća 

No, uz taj posao, Marijana Svetić razvija i proizvodnju povrća podizanjem plastenika. 

"Mislim da smo među rijetkima koji su uz pomoć našeg LAG-a Lika prošli mjeru ruralnog razvoja te uz pomoć odobrene potpore prešli u plasteničku proizvodnju", opsuje ulaganje. 

Kaže, prvi put su pali na natječaju. "Ali, kada se to dogodi, ne treba to shvaćati osobno. Dapače, tada treba prebaciti u veću brzinu. I zato ako moj primjer barem nekoga potakne da učini isto, ja ću biti presretna", zaključuje Marijana.

Što se tiče prodaje, tvrde Svetići, problema nema. Uglavnom na kućnom pragu po sistemu, dođi i uberi, a preostali dio ide u lokalne restorane. Zadovoljni su životom u Lici čiji kapaciteti ni upola nisu iskorišteni. Područje je to s velikim mogućnostima, ističu. 


Tagovi

OPG Marijana Svetić Nikolina lampa Nikola Tesla Lika Quality Proizvod od drva


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.