Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kristijan Perlić - Pero
  • 15.02.2020. 09:00
  • Grad Zagreb, Zagreb

Od IT sektora preko permakulture do gradnje raketnih peći i prirodnog graditeljstva

Za IT struku sam dugo vjerovao da mi je životni san, ali nakon 5 godina rada u toj branši, ispostavilo se da rad u zatvorenom prostoru nije nešto što me čini ispunjenim i sretnim, kaže Kristijan koji je svrhu našao u prirodnom graditeljstvu.

Foto: Arhiva Kristijana Perlića
  • 3.186
  • 1.219
  • 1

"Moja majka je prava vrtna majstorica, oduvijek je skupljala sjeme iz našeg povrtnjaka i održavala ga bez kemikalija. Ali takav način uzgoja je zahtijevao puno predanosti i rada s njezine strane pa sam počeo tražiti po 'netu' praktičnija rješenja koja bi joj olakšala posao. Tako sam naišao na pojam permakultura", doznajemo od Međimurca koji se okrenuo prirodi i životu na svježem zraku, Kristijana Perlića, poznatijeg pod nadimkom Pero, a prepoznatljivom po dugoj i gustoj bradi.

Vrt i domaći proizvodi za njega su bile uobičajene stvari tako da je interes za permakulturu došao prilično spontano. Krenuo je po razmjenama sjemena u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji kako bi majci prikupio što više različitog sjemena, a usporedo s tim pohodio je i razne edukacijske programe s tom tematikom.  

Pet godina radio u IT sektoru, a onda potpuno preokrenuo stil života

Odrastao je u Međimurju u mjestu Sveta Marija u kojem je živio do prije 4 godine kada se priključio udruzi ZMAG. Nakon učlanjenja u Udrugu, preselio je u Zagreb i počeo se baviti prirodnim graditeljstvom i edukacijom na tom području. Elektromehaničar po struci radio je svašta, kako u Međimurju, tako i u inozemstvu. Promijenio je u životu podosta poslodavaca i radnih mjesta, da bi se na kraju skrasio i pronašao u sasvim drugačijem svijetu.

"Kroz život sam radio stvarno svakakve poslove i u inozemstvu i u Hrvatskoj. Posljednje sam radio u IT sektoru kao tehničar za računalne mreže. Za IT struku sam dugo vjerovao da mi je životni san, ali nakon 5 godina rada u toj branši, ispostavilo se ipak da rad u zatvorenom prostoru nije nešto što me čini ispunjenim i sretnim", povjerava nam dok u ruci drži motornu pilu na način kao da je s njom rođen.

Kuća od balirane slame 

YouTube je bio odličan alat za proučavanje permakulture i uz traženje uradaka vezanih za vrt, naišao je, kaže, na video o izradi raketne peći. Krenulo je dublje istraživanje održive energije što ga je u konačnici dovelo do prirodnog graditeljstva i prve posjete Recikliranom imanju Vukomerić gdje je kroz radionicu naučio kako graditi slamom. "Radionicu je vodio Matko Šišak koji je postao moj mentor i sadašnji kolega u graditeljskom timu udruge ZMAG. Sve je polako išlo u smjeru zamjene uredskog života onim na otvorenom i vrlo brzo sam osjetio da bih se u ovom poslu mogao u potpunosti realizirati", otkriva.

Učinkovitost i ekonomičnost raketnih peći je fascinantna

Prvotno je njegov interes u prirodnom graditeljstvu bila energija, proučavao je masivne raketne peći i način na koji funkcioniraju. Ušteda drva koja se može ostvariti korištenjem takve peći i njezina učinkovitost su ga fascinirali.

"Eksperimentirao sam s malim modelom koji sam izradio od recikliranih limenki jer sam uz teoriju htio dobiti i praktično znanje. Uskoro sam se odlučio za veći zalogaj i napravio peć od limene bačve, a sljedeći korak bio je posjet radionici gradnje masivnih raketnih peći gdje sam objedinio znanje i praksu u izradi peći koja može grijati cijeli dom. Nastavio sam proučavati ovu tematiku i krenuo graditi po obiteljskim kućama. S vremenom sam izgradio preko 20 takvih peći i sa svakom novom dio po dio usavršavao", opisuje i dodaje da je gradnja poprilično jednostavna, a materijali potrebni za izgradnju jeftini. Ali kao i kod svega, da bi se izgradila masivna raketna peć koja je u potpunosti funkcionalna i učinkovita, potrebno je podosta iskustva jer je stvar u detaljima koji se teško ili nikako ne nalaze na internetu, priznaje.

Prirodno graditeljstvo sve popularnije zbog blagotvornog učinka na zdravlje

"Nakon prestanka rada u IT-u, par mjeseci sam proveo kod kuće razmišljajući što dalje? Nije prošlo puno kada je stigao poziv od Matka da mu pomognem u izradi kamene staze. Eto, tako je krenula moja priča sa prirodnim graditeljstvom", saznajemo.

Gradnja kuća od balirane slame nešto je što je u Hrvatskoj još uvijek dosta nepoznato, ali se interes polako širi. Ljudi se sve više upuštaju u samogradnju i eksperimentiranje. "Što znači prirodno graditeljstvo? Rekao bih da to nije ništa drugo nego tradicionalan način gradnje kuća na koji smo primijenili nove tehnologije, alate i poznavanja materijala. A materijali su vrlo slični onima koji su se koristili u hrvatskoj graditeljskoj baštini te imaju blagonakloni učinak na ljudsko zdravlje.

Kristijan, poznatiji kao Pero, pronašao se u prirodnom graditeljstvu 

Gradimo drvene konstrukcije, ispunjavamo ih baliranom slamom i žbukamo glinom. Sve to je fizički poprilično naporan posao, ali ga radimo sa zadovoljstvom i užitkom - u tome je najveća vrijednost za graditelje. U timu nas ima četvero: Matko Šišak, Goran Brumnić, Alen Cerovac i ja. Goran i Alen priključili su nam se prošle godine i po meni su najbolji stručnjaci za zidove od slame i glinene žbuke u Hrvatskoj ako ne i šire", smatra Pero.  

U kratkom vremenu kako su formirali graditeljski tim u ZMAG-u, organizirali su tri Konvencije i dvije Akademije prirodnog graditeljstva. Kroz akademije je prošlo 40-ak polaznika koji su naučili kako izgraditi kuću od slame od temelja do zelenog krova.

I dalje nastavljaju graditi, educirati i zabavljati se te pozivaju sve zainteresirane da im se pridruže u budućim avanturama.


Fotoprilog


Tagovi

Kristijan Perlić Permakultura Kuće od balirane slame Masivne raketne peći ZMAG


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Posjetili smo lanjsku pobjednicu RuralFoto izbora, Ankicu Ursić Molnar, koja je osvojila 500 EUR za fotografiju jelena u baranjskoj noći. Uskoro ide i TV reportaža o njenoj priči...