Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Život na selu
  • 09.09.2023. 07:30

Planirate živjeti na selu? Ovo je TOP 6 životinja koje možete uzgajati

Na selu će vam biti neophodno uzgajati domaće životinje iz puno razloga. Prvo je što će vam osigurati hranu, a zatim gnojivo za vrt i voćnjak

Foto: Depositphotos/Toomler
  • 7.701
  • 556
  • 1

Postoji trend među mlađom i populacijom srednje dobi koji se odlučuju na preseljenje u ruralne prostore i proizvodnju vlastite hrane. Međutim, to ima svoje izazove na koje se mora odgovoriti.

Dogovarajte se s obitelji

Ako imate sreće da ste naslijedili ili kupili imanje sa voćnjakom, to će biti prednost. Broj stabala, vrste i sortiment uvijek možete mijenjati i dopunjavati. Prvih godina života na selu će vam biti veliko olakšanje, ako imate svoje voće. Neka su to samo šljive ili jabuke, imat ćete u sezoni svježe voće, a višak plodova uvijek možete zamrznuti i preraditi u slatku zimnicu (sokove, kompote, pekmeze, marmelade, žele).

Kako napraviti džem od aronije i jabuke?

Proizvodnja povrća će vam biti zanimljiva. Svaka godina je iskustvo u proizvodnji. Nemojte se zalijetati i sijati što više raznih vrsta i sorti. Razgovarajte s obitelji, što želite jesti od povrća. Suludo je da sijete samo grašak ili da imate 40 sorti rajčica  u startu. Smanjite posao, jer tek trebate formirati vrt. Veliki dio vremena, financija i rada ćete utrošiti da samu parcelu uredite. Ne zaboravite začinske i ljekovite biljke.

A gdje su životinje?

Na selu će vam biti neophodno da uzgajate domaće životinje iz puno razloga. Prvo je što će vam osigurati hranu, a zatim gnojivo za vrt i voćnjak. Psi i mačke su vam neophodni, jer su čuvari imanja.

Kod nabave životinja važno će biti imate li objekt za njihov smještaj, financijsku mogućnost da ih kupite, da im osigurate hranu i svježu vodu. Bitna stavka je i što znate o držanju određene vrste životinja.

TOP 6 životinja za početnike

Za početnike je najbolje da se odluče za perad. Objekti za njih se mogu lako napraviti, ne iziskuju velika novčana sredstva da nabavite njih i hranu. Najbolje je opredijeliti se za kokoši. Patke, guske, morke, i pure su zahtjevnije.

Kupiti možete piliće, ali i starije jedinke koje će odmah nositi jaja. Postoje razne pasmine, a sve ih možemo podijeliti na: mesne, kombinirane i nesilice. Uz dovoljno hrane uvijek ćete imati jaja za hranu, a vremenom i svježe meso. Osim toga, kokoši jedu ostatke hrane, travu, a ne samo kukuruz i druge žitarice. Pored njih možete uzgajati prepelice, ali znajte da su sitnije i većinom se drže zatvorene.

Druga opcija su kunići koji imaju nekoliko legala godišnje i brzo rastu. Hrane se najviše sijenom. Njihova prednost je što su tihi, a nedostatak što ih treba zaštititi od drugih životinja.

Kunići brzo rastu (Foto:  Depositphotos/Vrabelpeter1)

Na mjestu broj tri su koze. Ako imate teren koji treba očistiti od biljaka one su savršen izbor. Brste i pasu razne vrste biljaka, vrlo su otporne, nezahtjevne. Budite spremni da svaka od njih ima izražen karakter. Zbog toga počnite s manjim brojem. Njihova hranidba neće vas financijski opteretiti, a uvijek će vas opskrbiti mlijekom. Ne zaboravite i jarad koju možete koristiti za prehranu svoje obitelji, ali i prodati.

Za one sa iskustvom tu su ovce. Njih treba šišati svako proljeće i nešto su osjetljivije od koza. Ne zovu ih uzalud "životinjske kosilice", za veliku površinu su izvrsne jer drže korov pod kontrolom.

Krave su odlične za domaćinstvo, ali za njih treba dobar objekt. Kozama i ovcama mogu odgovarati i drveni, ali za krave je ipak nešto zidano.

Ako niste alergični, odaberite pčele. Ne samo što ćete imati med i druge pčelinje proizvode već ćete ući u jedan sasvim drugačiji svijet. Od jedne košnice možete stići do nekoliko desetina i postati pravi pčelar ili pčelarica.

Svinje ću namjerno preskočiti zbog širenja afričke svinjske kuge, ali u normalnim uvjetima one su jedan od izbora.


Tagovi

Selo Domaće životinje Preseljenje na selo Život na selu Koje životinje TOP 6 Uzgoj kunića Uzgoj kokoški Uzgoj koza


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.