Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Malčiranje
  • 09.07.2023. 10:30

Pokosili ste i ne znate što s travom - kako je iskoristiti?

Ako želimo malčirati potrebno je redovno kositi travu i ne dozvoliti da formira sjeme.

Foto: Depositphotos/crossdee
  • 19.929
  • 1.042
  • 0

Puno je trave koju trebamo pokositi, a poslije ne znamo šta raditi s tolikom količinom zelene mase. Zašto je ne iskoristite? Imate odličan materijal za malčiranje koje ima čitav niz prednosti.

Osim što ćete se riješiti pokošene trave poboljšavate kvalitetu tla i obogaćujete ga hranjivim elementima, smanjujete rast korova i potrebu za gnojivima, spriječavate eroziju.

Čega se treba pridržavati?

Ako želimo malčirati potrebno je redovno kositi travu i ne dozvoliti da formira sjeme. U slučaju da ga je formirala, samo ćemo pomoći širenju korova i imati još više problema u godinama koje dolaze.

Izbjegavajte košnju prerasle i mokre trave. Koristite kosačice s oštrim noževima ili namjenski laks ako kosite trimerom. Posebna je pogodnost da koristite kosačicu za malčiranje. Tada pokošenu masu možete ostaviti na travnjaku. Debljina sloja treba se kretati od 2,5 do 5 cm. U takvom sloju se raspada u periodu od dva do tri tjedna, a do razgradnje dolazi nakon tri do četiri tjedna. 

Za malčiranje povrća i drugih biljaka ostavite je da se prosuši i uvene jedan do dva dana prije prevrtanja i još dan do dva. Tek tada je možete koristiti.

Nanesite je u tanjem sloju

Mokra trava je podložna pojavi truljenja kada se nalazi u debljem sloju, posebno ako je mokra. Zbog toga se može širiti neugodan miris. Svježa trava kada je preblizu biljaka može potaknuti pojavu truleži i drugih bolesti. 

Zadržava vlagu u tlu i rashlađuje površinu (Foto:Depositphotos/alex862.yandex.ru)

Za povrće postaje izvor dušika i kalija, zadržava vlagu u tlu i rashlađuje površinu. Ne treba biti predebeo sloj ili gomile, jer u procesu razlaganja postaje ljepljiv. Nanesite je u tanjem sloju i održavajte. U periodu vegetacije možete dodati tanje slojeve više puta.

Indirektno, malo razbacane trave privlači kornjače, žabe krastače i ježeve, ali ne i puževe. Međutim, deblji sloj privlači muhe i puževe, posebno ako trava prije malčiranja nije prosušena.

Ako je ne namjeravate odmah utrošiti možete je iskoristiti za pripremu humusa, ali joj dodajte smeđu tvar, opalo suho lišće, grančice.


Tagovi

Malčiranje Trava Korov Zelena masa Košnja


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.