Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Jestivo bilje
  • 11.07.2024. 07:30

Portulak podnosi sušu i visoke temperature - zašto ga jesti i kako pripremiti?

Riječ je o samonikloj, jednogodišnjoj biljci koja je izrazito otporna na sušu i visoke temperature

Foto: Maja Celing Celić
  • 11.901
  • 708
  • 0

Po ovim vrućinama rijetko koja salata uspijeva. Njezini tanki i meki listovi brzo stradavaju od visokih temperatura, pa čak i kod ljetnih sorti. 

Zato se priroda pobrinula da imamo zdravog i zelenog bilja i tijekom ljeta. Istina, vrijeme je obilja rajčice, paprike, krastavaca i drugog svježeg povrća, no oni koji najviše vole zeleno, sada mogu uživati u portulaku (Portulaca oleracea), znanom i kao tušt. 

Riječ je o samonikloj, jednogodišnjoj biljci koja je izrazito otporna na sušu i visoke temperature. Može rasti na gotovo bilo kojem tlu, uključujući pjeskovita i siromašna. Zahtijeva minimalno održavanje, a jednom kada se ukorijeni, poput ovoga moga s naslovne slike, samostatlno će se širiti i rasti. 

Stoga treba biti oprezan i paziti da ne preuzme vrt. Najbolja kontrola je berba i konzumacija. 

Nutritivno bogat i zdrav 

Iako se često smatra korovom, portulak je vrlo zdrav, a njegova konzumacija može blagotvorno djelovati na ljudski organizam. 

Bogat je omega-3 masnim kiselinama, vitaminima A, C i E te mineralima kao što su magnezij, kalcij i kalij. Također sadrži antioksidanse koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala u tijelu.

Zahvaljujući visokim razinama omega-3 masnih kiselina, portulak može pomoći u smanjenju upala u tijelu.

Kako ga pripremiti? 

U našoj ga kući najčešće dodajemo svježeg u salate ili guste juhe. Naime, mladi listovi i stabljike, mogu se napraviti samostalno kao salata, uz dodatak soli, ulja i octa ili dodati drugom svježem povrću. Imaju blago kiselkast i osvježavajući okus. 

Također, mogu se kuhati, prijati, dodati juhama, varivima pa čak i pržiti u dubokom ulju. Zbog svoje "mesnatosti", njegova tekstura ostaje hrskava i nakon termičke obrade. 

U nekim kulturama portulak čak i kisele

Na što treba paziti?

Portulak sadrži oksalate, poput špinata, blitve, cikle, repe i sl., spojeve koji mogu pridonijeti stvaranju bubrežnih kamenaca kod osoba koje su sklone toj pojavi. 

Zato bi ga osobe koje imaju probleme s bubrezima trebale konzumirati umjereno. 


Povezana biljna vrsta

Portulak

Portulak

Sinonim: Obični tušanj, tušt, polegnuti portulak | Engleski naziv: Common Purslane | Latinski naziv: Portulaca oleracea L. spp. sativa (Haw.)

Portulak je jednogodišnja, sukulentna (pohranjuje vodu u svojim listovima) biljka, visine 15 - 30 cm. Stabljika je sočna, razgranjena, polegla ili se uzdiže i svijetlozelene ili... Više [+]

Tagovi

Portulak Jela od portulaka Kako pripremiti Otporan na sušu Oksalati Problemi s bubrezima Svježa salata Jestivo bilje


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.