Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vikend vrtlar
  • 16.08.2023. 07:30

Provjerena dva načina koja će otjerati krtice, voluharice i miševe

Smetaju im vibracije i miris pasa i mačaka. Kako će vam ove informacije pomoći u zaštiti?

Foto: Depositphotos/nabiru/M.C.Celić
  • 40.704
  • 2.051
  • 1

Krtice, voluharice i miševi stanari su mnogih vrtova. Osim što grizu korijen, kopajući kanale u zemlji prave zračne džepove zbog čega uzgajane biljke ne mogu doći do dovoljnih količina vode i hranjiva. 

Prave zračne džepove

Sigurno vam se dogodilo da zalijevate biljku, a voda nestaje u sekundi. Ili pak znate da ste povrću dali sve potrebno, a ono ipak ne napreduje. Provjerite nije li možda ispod nje tunel kojega je napravila neka od ovih dosadnih štetnika. Rupe znaju biti toliko velike da u njih stane šaka. 

Neće biti od velike koristi ako samo zatrpate i utabate zemlju. Bit će potrebna još pokoja metoda da ih zadržite što dalje od svog vrta. 

Krtičnjake prave i voluharice - kako ih razlikovati od krtica?

Ovim životinjama smetaju vibracije tako da ako ste često među svojim biljkama, hodate kroz gredice, redovito ih okopavate, zalijevate i obavljate druge aktivnosti, one će izbjegavati to područje. 

No, ako ste vikend vrtlar, vrlo je vjerojatno da će im vaš vrt predstavljati pravi raj na zemlji. 

Limenke i metalna šipka

U mom vrtu ove godine krtica, voluharica i miševa ima na svakom koraku, a isto je i kod susjednih. Ove sam godine poslušala Korada Korlevića koji je u jednoj od svojih emisija Explora rekao kako im najviše smetaju vibracije. Spominjao je korištenje alata poput motorne pile i sličnih, ali kako ne posjedujem takvo što, izradila sam obične vjetrenjače od limenki, nataknula ih na tanke metalne šipke te učvrstila podloškom i maticom. 

Mogu se koristiti i plastične boce, ali limenke na vjetru prave veću buku koja vibrira. Ako imate alat, možete napraviti i limene vjetrenjače

Postavila sam ih u blizini gdje su ovi štetnici najaktivniji. I zaista, nakon nekog vremena se više nisu pojavljivali u tom dijelu vrta. Za iduću godinu imam plan cijeli prostor ograditi ovim limenim instalacijama. 

Dlake od psa ili mačke 

Susjed dok je gledao što radim otkrio je kako njemu pomažu smotuljci psećih dlaka. Kaže, oni su njihovi prirodni neprijatelji i taj ih miris odbija. Dovoljno je šaku dlaka nagurati u rupe i krtičnjake. 

Budući da su i mačke lovice ovih životinja, isto možete napraviti i s njihovim dlakama. 

Ne voli viku, otporna na zle čini, obavezna u kućanstvu - mačka i vjerovanja

Imate li vi kakav isproban, a jednostavan trik? Podijelite ga s nama u komentaru ispod teksta


Tagovi

Tuneli od voluharica Tuneli od krtica Krtičnjak Kako istjerati Tjeranje krtica Tjeranje voluharica Vibracije Limenke Tjeranje miševa Miris dlaka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.