Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kiselo-slatka zimnica
  • 31.08.2024. 07:30

Rajčice, jabuke i grožđice odlično se slažu u kiselo slatkom chutney umaku - evo recepta

Chutney umak potječe iz indijske kuhinje, priprema se od raznih kombinacija povrća, voća, octa, šećera i začina. Odlično se slaže uz pečeno meso, tvrde sireve ili kao namaz na kruh

Foto: Shutterstock/Picture Partners
  • 98
  • 28
  • 1

Ovo ljeto nije naklonjeno niti jednom povrću pa tako ni rajčici. Iako može podnijeti duže sušno razdoblje, vrlo visoke temperature bez obzira na navodnjavanje napravile su svoje. Rajčice teže "povlače" hranjive tvari iz tla, dolazi do vršne truleži, ožegotina, truljenja, a tu su i smrdljivi martini koji sisaju njihov sok i čine ih tvrdima, bezukusnima. 

Ako ste sreće da su vaše rajčice ipak uspjele, sigurno ste već riješili zimnicu - skuhali sok, napravali šalšu, sataraš, kečap ili pelate, osušili ih i konzerivali u ulju. 

Vrijeme je kuhanja rajčice za zimu - koji recept odabrati?

U slučaju da imate viška, možda je vrijeme da isprobate nešto novo. 

Slatko-kiseli umak chutney 

Chutney umak potječe iz indijske kuhinje, slatko-kiselo-slanog je okusa i priprema se od raznih kombinacija povrća, voća, octa, šećera i začina. Odlično se slaže uz pečeno meso, tvrde sireve ili kao namaz na kruh. 

Uz zrele rajčice, glavni sastojak su jabuke, najbolje kiselkastih sorti, crveni luk, češnjak, šećer, ocat i grožđice. 

Sastojci za chutney

3 kg rajčice, 1,5 kg kiselih jabuka, 600 g crvenog luka, 6 češnjeva češnjaka, 1,5 kg šećera, 750 ml jabučnog octa, 300 g grožđica, 2 žlice soli, 1 žlica mljevenog đumbira, po 1 žličica cimeta, mljevenog klinčića, papra i senfa u prahu. Po želji možete dodati i biber u zrnu ili malo ljute mljevene paprike 

Rajčicama uklonite kožicu tako što ćete im na dnu nožem napraviti križić te ih blanširati u kipućoj vodi 30 sekudni. Tada ih prebacite u hladnu vodu, ogulite kožicu i nasjeckajte na sitne komadiće. Jabuke ogulite, odstranite jezgru i narežite na sitne komaciće. Nasjeckajte i crveni luk te češnjak. 

U veliki lonac stavite nasjeckane rajčice, jabuke, luk, češnjak, grožđice, smeđi šećer i jabučni ocat, dodajte prethodno promiješane začine te sve sjedinite miješanjem. 

Stavite posudu na srednje jaku vatru i pustite da zavrije. Nakon toga smanjite i pustite da lagano krčka, povremeno miješajući, dok se ne zgusne. To može trajati 1,5 do 2 sata, sve dok ne dobije konzistenciju džema. 

Za to vrijeme sterilizirajte staklenke i poklopce, najbolje u pećnici, na 120°C.

Tempirajte tako da staklenke budu vrele kada u njih budete izlijevali chutney. Poklopce sterilizirajte i alkoholom te odmah zatvorite po izlijevanju umaka. 

Dodatno ih konzervirajte u vodenoj kupelji ili ih stavite u gajbicu obloženu dekom te umotajte. Kada se potpuno ohlade, čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. 

Savjeti i trikovi 

U slučaju da rajčica koju koristite ima oštećenja, uklonite sve oštećene dijelove. U slučaju da je pljesniva, najbolje je ne koristiti ju jer može pokvariti okus čitave zimnice. 

Za ovaj se recept može koristiti granny smith jabuka, ali i bilo koja druga kisela sorta.

Prije kuhanja grožđice namočite na par sati kako ne bi previše upile sok prilikom kuhanja, posebno ako imate mesnatije rajčice.

Ostalo vam je mnoštvo zelenih plodova rajčice? Evo dva jednostavna recepta

Ne morate se bojati da će u umaku ostati komadići crvenog luka jer će se pri kuhanju od 1,5 do 2 sata raspasti. 

Smeđi šećer nije imeprativ, ali će dati bolji okus i kremastiju strukturu umaka. 

Koristite manje teglice od 350 ml jer ovaj se umak jede u manjim količinama pa postoji mogućnost da će se pokvariti ako ga ne pojedete u roku od par dana. 

Kako vi spremate rajčicu za zimnicu? Pišite nam recepte u komentaru ispod teksta


Tagovi

Zimnica od rajčice Slatko kisela zimnica Rajčica i jabuka Umak od rajčice Chutney od rajčice Recept


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Moj galebe
#RuralFoto #Životinje