Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zera
  • 30.06.2023. 09:20
  • Ličko-senjska, Gospić

Sjajna ideja poduzetne Antonije Milković - Zera Like ili Lika u malom

U vrijeme korona krize Antonija Milković iz Gospića otvorila je prvu specijaliziranu prodavaonicu proizvoda i ličkih suvenira kojima se divi cijeli svijet.

Foto: Mladen Nejašmić
  • 3.390
  • 281
  • 0

"Aj zera lezi, odmori zera, počini zera, treba se zera podrepit…" i još mnogo toga po zeru obilježilo je Gospić kao "Zeru Like". Grad u kojem se baš tim imenom i prezimenom, smjestio jedinstveni objekt, prvi takav u Ličko-senjskoj županiji u kojem možete vidjeti, dakako i kupiti sve ono što je obilježilo ovaj kraj i njene stanovnike od povijesti do današnjih.

Riječ je o prvoj specijaliziranoj prodavaonici ličkih proizvoda i suvenira čijem se bogatom opusu dive od Amerike do Australije, vlasnice Antonije Milković.

Otvorila vrata novoj ideji

Ova četrdesetdevetogodišnjak treća je generacija u svojoj obitelji koja se bavila turizmom i ugostiteljstvom. Najprije su se u tom zahtjevnom poslovanju okušali njen djed i otac "prehranjujući" putnike namjernike u svom ugostiteljskom objektu, dok je mlada i ambiciozna Antonija tom vidu poslovanja dala jednu posve novu notu obiteljskoj tradiciji.

Otvorila je turističku agenciju. Nažalost, kao i većini sličnih agencija, do tada uspješno poslovanje "zaključala" je korona kriza. Može biti da je zabrtvila prozor, ali je zato otvorila vrata novoj ideji koja joj je promijenila život.

U Zeri Like nema mjesta uvoznim, lažno ličkim suvenirima 

"Korona je učinila svoje. Otkazuju se aranžmani, nema više gostiju i jedino realno je bilo da se okrenemo oko sebe. Prostor imamo, a imamo i kredit za vratom. Međutim, tada je bilo, ajmo kazati, najadekvatnije otvoriti nešto što je usko vezano s našim dosadašnjim poslovanjem", priča nam ona. Obilazeći Liku, poznavajući kulturu i tradiciju, rodila se ideja za jednom suvenirnicom u kojoj možete naći preko 90 posto proizvoda isključivo iz ovog kraja. 

"Vrijedni ljudi od pamtivijeka su poznati po svojim rukotvorinama i proizvodima iz prirode. Stoga smo u tjedan dana koliko je trebalo meni i suprugu, Liku prošli uzduž i poprijeko da pronađemo majstore svog zanata", prisjeća se Antonija svojih početaka i nakani da na jednom mjestu okupi sve ono najbolje i izvorno od suvenira koji su isključivo vezani za to podneblje.

Otočac, Karlobag, Brinje, Gospić…, iz svih tih mjesta i gradova pristali su "dati ruke" gospićkoj poduzetnici u njenom cilju objedinjenja ponude. I ne samo jedinstvenim i raritetnim primjercima uporabnih predmeta i drvenih ukrasa koje su njihovi autori izrađivali od pomno odabranih vrsta drveta,, pamučnih tkanina, cokljama, torbama, kapama i knjiga, već i pekmezima, džemovima, sokovima, sirupima i rakijama. Posebno je za istaknuti malu ekskluzivu, čuveni pekmez od šljiva s okusom zelene papre rad Otočanke Helene Bogdanić.   

Strancima draga suvenirnica

"U cijeloj ovoj priči najteže je bilo naći proizvode i asortiman koji tradicijom i tehnologijom izrade, kao simbolikom svjedoče o nekoj staroj Lici. Međutim, i takve smo pronašli. Sve naši ljudi mogu i to srčano rade", ističe Antonija.

Danas s odmakom vremena prostor je to dizajnerski posložen o čijem je asortimanu doista "zera" teško govoriti. Između ostalog zera više od ostalih, prednost ima Nikola Tesla za kojeg naša sugovornica tvrdi da je jako slabo iskorišten. Slijedom toga, magnetići, knjige, mirisne svijeće, podsjećaju na ovog velikog znanstvenika, koji osim na šalicama, majicama i magnetima, oslikan stoji i na zidu ulaza u ovaj jedinstveni objekt. Mjesto je našao i na kišobranu, a njemu u čast prije nekoliko godina Milkovići su organizirali i prigodni festival.

Ono što je najbitnije, ističe naša domaćica, mjesta uvoznim lažnim kineskim industrijski napravljenim suvenirima, u njihovom objektu nema. Stoga zahvaljujući hotelima i turističkim agencijama i strani gosti rado pohode suvenirnicu u gradu, Jasno, kao i Ličani diljem svijeta.

"Nema mjesta na kugli zemaljskoj, izuzmemo li Afriku, gdje naši predmeti nisu našli svoje mjesto. Gdje god da je naš čovjek i kada dođe u Gospić za ljetnih ili zimskih ferija, rado sa sobom ponese dio kraja iz kojeg je ponikao. I svi isključivo zbog tog daška tradicije", napominje naša sugovornica. 

Zera tradicije privlači veliki broj turista 

Ove su godine prestavljeni u proljetnom izdanju časopisa Croatia Airlinesa što im dodatno daje podstrek da nastave na istom tragu.

"Trenutno smo u fazi brendiranja 'Velebitske balerine' na predjelu Visočica na nekih 1.615 metara nadmorske visine, koja se upravo u rano proljeće najbolje razaznaje. Balerina je usjek u šumi prekriven snijegom kojeg u sada zahvatila bujna vegetacija i stvara oblik graciozne plesačice nalik njoj. Sve su to elementi kojima želimo pokazati da nije u Zeri "zera" Like, već je Zera Lika u malom" zaključila je svoju afirmativnu priču Antonija Milković. 


Fotoprilog


Tagovi

Antonija Milković Zera like Suvenirnica Helena Bogdanić Lika Lički proizvodi


Autor

Mladen Nejašmić

Više [+]

Novinar mnogih domaćih tiskovina i internetskih portala. Obrađuje razne teme ruralnog dijela života Dalmacije - kako priobalja tako i Zagore.