Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukiseljene tikvice
  • 29.07.2023. 07:30

Tikvice se mogu kiseliti jednako kao krastavci - evo 2 načina

Tikvice volimo na sve načine. No, jeste li probali ukiseljene? Možete ih fermentirati ili pak ukiseliti za zimu

Foto: Depositphotos/Bubushonok
  • 22.669
  • 1.187
  • 0

Sezona je tikvica i često se dogodi da više ne znamo na koji ih način pripremiti - pohati, peći, puniti, raditi uštipke, variva, baciti na roštilj... Uvijek ih možete i zamrznuti naribane ili narezane na kolutiće. 

No, ako ste sve ovo već napravili ili pak nemate mjesta u škrinji, razmislite i o tome da ih ukiselite.

One se mogu fermentirati, a tada se trebaju brzo potrošiti ili pak kiseliti za zimu. 

Prirodan način kiseljenja

Ovaj je način kiseljenja gotovo isti kao i kod krastavaca. Za oko 1 kg tikvica vam je potrebno 3 litre vode, 3 žlice soli i začini po želji. Uobičajeno je koristiti kopar, češnjak, lovor. 

Tako su radili naši stari: Kiseljenje krastavaca i mahuna na suncu

Tikvice operite, odrežite vrhove te narežite na kolutiće. Ne morate ih guliti, a ako su veće, narežite ju na kockice. U veću staklenku stavite začine te poslažite tikvice. Prelijte s vodom u kojoj ste otopili sol, neka bude sva prekrivena, no ostavite barem centimetar prostora na vrhu. Pritisnite ju plastičnim pritiskivačem ili pak manjom teglicom u koju ste stavili vodu. Važno je da je tikvica pod vodom. Prekrijte poklopcem ili tanjurićem. Staklenku stavite na kakvu tacnu ili tanjur jer je moguće da će se salamura preliti kako sadržaj bude fermentirao. 

Ostavite ju na mjestu gdje neće biti direktno na suncu. U slučaju da se povrće podigne, a tekućina izlije, vratite ga nazad i prelijte s novom slanom tekućinom. 

Neka fermenitra 3 do 4 dana. Nakon dan, dva uočit ćete mjehuriće, a salamura će postati mutna. Neka vas to ne zbuni, riječ je o korisnoj bakteriji koja radi svoj posao. Već nakon tri dana ih možete kušati, a ako su vam dovoljno kisele, fermentacija je gotova. Ako pak nisu, ostavite ih još jedan dan. 

Nakon toga ih čuvajte u hladnjaku te potrošite u narednih deset dana do dva tjedna. 

Kiseljenje za zimu 

Tikvice za zimu možete kiseliti narezane na kolutiće ili na štapiće. Ako imate dobar recept za kisele krastavce, slobodno se njime poslužite. A ako prvi puta ovo radite, evo recepta:

Za 1 kg tikvica vam je potrebno: 
1 l vode
1,5 dcl octa (alkoholnog ili jabučnog)
75 g šećera 
2,5 žlice soli
začini po želji (kopar, gorušica, peršin, češnjak, biber)

Tikvice operite i narežite. Teglice operite i stavite ih sterilizirati u pećnicu na 100°C. Za to vrijeme zakuhajte vodu, ocat, šećer i sol. 

Postoje dva načina kako ćete izvesti kiseljenje.

Prvi je da u vrele teglice stavite začine i tikvice te prelijete vrelom tekućinom, stavite pritiskivač i odmah zatvorite kako bi se stvorio vakuum. U tom slučaju vadite teglice jednu po jednu iz pećnice, kako bi bile vrele kada ulijevate vrelu vodu. Budite oprezni da se ne opečete. 

Drugi način je da teglice sterilizirate i u ohlađene stavite začine i tikvice. U mješavini vode i octa otopite šećer i sol te prelijete po tikvicama, pritisnite ih pritiskivačima i pasterizirate u posudi. U veliku, dublju posudu ili lonac stavite kuhinjsku krpu na dno, na nju poslažite staklenke tako da se ne dodiruju. Ulijte vode toliko da je 2/3 staklenke u vodi. Zagrijete sve do ključanja i kuhajte još 10 minuta. Ostavite da se sve ohladi u loncu. 

Čuvajte na hladnom i tamnom mjestu. 

Imate li viška tikvica? Kako ih čuvate? Podijelite recept s nama u komentaru ispod teksta


Tagovi

Kisele tikvice Recept za tikvice Kiseljenje tikvica Što s tikvicama Tikvice za zimu Fermentirane tikvice


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.