Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 14.09.2023. 07:30

TOP 3 načina čuvanja začinskog bilja za zimu

Razni su načini konzerviranja bilja: zamrzavanje, sušenje, usoljavanje, u ulju ili octu. Evo naših savjeta

Foto: Depositphotos/Sia-James
  • 14.667
  • 808
  • 0

Povrće i začinske biljke za juhe i variva možemo pripremiti prema raznim receptima. Najjednostavnije je da ih zamrznemo ili osušimo, ali ih možemo usoliti, staviti u ocat ili ulje.

Svježe za zamrzavanje

Brzo rješenje koje nam omogućava da spremimo veću količinu je zamrzavanje. Pogodno je za peršin, celer, kopar, metvicu, ružmarin, bosiljak, komorač, korijandar, čubar, estragon i druge vrste. Mogu se zamrzavati pojedinačno ili u raznim kombinacijama kao svježe bilje, u vidu kaše ili u maslacu.

Sakupljene listove je potrebno očistiti i oprati, a zatim ostaviti u tankom sloju da se osuše od suvišne vode. Zamrzava se u tankom sloju na tacni ili najlonskoj vrećici oko 1 h, a zatim sve sakupimo i izmrvimo, usitnimo. Pakiramo u vrećicu ili prozirnu foliju s kojom pravimo male paketiće, poput malih kobasičica kad se urola. To će nam omogućiti da ih koristimo kad nam zatreba.

Drugi način je da se zelena masa s malo vode izblenda, a dobivena kaša se zamrzava u posudicama za led sljedeća 3 h. Ledene kockice pakiramo u vrećice.

Svježe začine možemo usitniti i pomiješati s maslacem. Napravite male kockice ili formirajte male kobasičice pomoću folije koje čuvamo u hladnjaku ili zamrzivaču ovisno o vremenu upotrebe.

Kako osušiti začine?

Sušenje se obavlja u sjeni, bez direktne izloženosti sunčevoj svjetlosti uz dobro provjetravanje ili ventilaciju. Prvo ga treba očistiti, ukloniti deblje stabljike, oprati i osušiti od suvišne vode na sobnoj temperaturi. Danas se sve više koriste dehidratori koji osiguravaju konstantnu temperaturu u zadanom vremenskom periodu što nije slučaj prilikom sušenja u pećnici.

Kako bi u pećnici uspješno osušili svježe začine podesimo temperaturu na 50ºC i ostavimo odškrinuta vrata. Svakih 15 minuta okrenite masu. Dobro je osušeno kada se mrvi ispod prstiju.

Berite samo zdrave dijelove biljke (Foto: Depositphotos/andrejad)

Ostavljanje u soli, ulju i octu

I ovo su stari načini ostavljanja začina. Kod usoljavanja bit će vam potrebno 100 g usitnjene biljne mase i 30 g soli. Nasjeckano začinsko bilje pomiješajte sa solju i prebacite u manje teglice, masu dobro pritisnite. Teglice dobro zatvorite i čuvajte u hladnijem mjestu.

Za konzerviranje u ulju koristite listove bez debelih grančica i peteljki i manje teglice koje ćete napuniti do ¾ visine. Dolijte ulje i pričekajte da se prestanu dizati mjehurići zraka i da je bilje dobro natopljeno. Po potrebi dolijte još ulja. Ovako spremljeni najbolje zadrže svoju aromu. Kako bi se očuvali, potrebno je da su uvijek potopljeni.

Kod stavljanja u ocat svježe začine dobro očistite, operite i osušite od suvišne vode. Obično se koristi vinski jer njegova aroma nije prejaka. Narezane začine stavimo u manje staklene tegle ili boce širokog otvora, prelijemo octom, zatvorimo i okrenemo naopačke. Kada se biljke prestanu dizati okrenemo teglice ili boce na dno. Najbolje je pakiranje u što manje staklene posudice, jer kad jednom otvorimo ovakav ocat potrebno ga je čuvati u hladnjaku i potrošiti u roku od petnaest dana.


Tagovi

Začinske biljke Zimnica Zamrzavanje bilja Sušenje začina Začini u ulju Začini u octu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.