Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica od dunje
  • 21.10.2023. 07:30

TOP 3 načina kako iskoristiti dunju

Ljekoviti plodovi dunje su idealni za pripremu ljekovitog čaja i slatke zimnice koju možete jesti uz slana jela

Foto: Depositphoto/membio
  • 1.662
  • 109
  • 0

Mirisni plodovi dunje (Cydonia oblonga) su od davnina korišteni u narodnoj medicini. Ova skromna voćna vrsta pripada porodici ruža (Rosaceae), a vodi podrijetlo iz Euroazije. U 100 g ploda nalazi se 26 kalorija od kojih je 92 posto ugljikohidrata, dok ostatak čine proteini i masti. Bogata je vitaminima, posebno vitaminom A, B6, C, brojnim mineralima, kao što su kalcij, željezo, magnezij, fosfor i drugi.

Izuzetno ljekovita

Mnoga su njena ljekovita svojstva, kako u plodu, tako i listovima i sjemenkama. Zbog prisustva antioksidansa pripisuju joj se zaštitna svojstva protiv tumora. Upotrebljava se kod želučanih problema, posebno je korisna kod proljeva, problema s crijevima i za mršavljenje. Čaj od njezinih osušenih listova zaustavlja proljev. Pomaže kod problema s alergijama.

Oblozi pomažu kod otvorenih rana, ispucale kože, atopijskog dermatitisa. Djeluje protuupalno i poboljšava imunološki sustav. Ipak, potreban je oprez ako konzumirate neke lijekove, jer može ometati njihovu apsorpciju. Zbog toga se konzultirajte s liječnikom.

Mirisna i ljekovita (Foto: Depositphoto/mylasa)

Višestruka namjena

Cijenjena je u gastronomiji gdje se koristi za pripremu slatkih i slanih jela, zimnice. Od zrelih plodova dunje pripremaju se čajevi, kompoti, želei, marmelade, pekmezi, sokovi, likeri, rakija. Mi vam donosimo tri zanimljiva recepta. 

Čaj od ploda dunje

Ljekoviti čaj se priprema kada se plod opere i očisti od sjemenki. Meso ploda se nareže na listiće, prelije s 1 l vode i kuha na laganoj vatri oko 15 do 20 minuta.

Ovaj čaj je izuzetno djelotvoran kod problema s dišnim putevima, umiruje kašalj, ublažava simptome bronhitisa i olakšava promuklost.

Jednostavan žele od dunja

Žele se priprema brzo i jednostavno. Koristi se za pripremu slatkiša ili se jede u kombinaciji s raznim vrstama sira.

Bit će vam potrebno 1 kg plodova dunje, odgovarajuća količina šećera, jedan limun i 1.500 g vode. Plodove operite, odstranite sjemenke i izrežite na komade bez guljenja. Dodajte ih u lonac u kojem ćete kuhati zajedno s vodom i sokom od limuna. Kuhajte dok kockice ne omekšaju, a zatim procijedite. Skuhane kockice iskoristite za pripremu marmelade ili slatkiša. Dobivenu tekućinu izmjerite i u nju dodajte istu količinu vode. Obično se dobije 950 g tekućine i dodaje se 950 g šećera. Pomiješamo ih i kuhamo na laganoj vatri uz miješanje sljedećih četrdesetak minuta.

Žele je gotov kada promijeni boju u crvenu ili provjerite kapanjem na tanjurić. Kada kap polako klizi to je siguran znak da je žele gotov. Tekuć proizvod sipajte u sterilizirane tegle, ostavite da se ohladi i stisne. Kad se ohladi do sobne temperature, dobro zatvorite tegle.

Sir od dunja ili kitnikez

Za pripremu ove poslastice bit će vam potrebne dunje, šećer i limun. 

Plodove obrisati, oprati, a zatim izrezati na komadiće, preliti s malo vode i kuhati na umjerenoj temperaturi. Kada je dunja skuhana, potrebno ju je pasirati te izvagati. Na 1 kg pasirane mase uzmite 900 g šećera. Pasiranu dunju prvo prokuhajte samu, a zatim postepeno dodajte šećer i sok od limuna. Po želji dodajte cimet. Povremeno miješajte.

Kada počne padati s kuhače u komadima, to je znak da je kitnkez skuhan. Tada ga stavljamo u kalup koji smo neposredno prije toga namočili hladnom vodom. Ostavite da se ohladi i stegne. Može se istresti i u tepsiju te naknadno rezati na kockice i druge oblike.

Ako je dovoljno čvrst, kitnkez možete dodatno uvaljati u šećer. 


Povezana biljna vrsta

Dunja

Dunja

Sinonim: - | Engleski naziv: Quince | Latinski naziv: Cydonia oblonga Mill.

Dunja kasno cvate (kra­jem travnja ili početkom svibnja) i zato vrlo rijetko strada od kasnih proljetnih mrazeva, pa gotovo svake godine obilno i redovito rađa (što nije slučaj s... Više [+]

Tagovi

Dunja Plod dunje Cydonia oblonga Ljekovitost od dunje Čaj od dunje Žele od dunje Sir od dunja Kitnikez


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Žetva prije žetve, led potukao usjeve, voćnjake, vinograde, povrtnjake

Užasno nevrijeme s tučom poharalo je dijelove Hrvatske, ponajviše njezin istok gdje su i ove godine stradale poljoprivredne kulture. Ogromna količina oborina uz led velič...

Više [+]