Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Novogodišnja sarma
  • 31.12.2023. 07:30

Top 3 razloga zašto se za Novu godinu pravi sarma

Kaže se "koliko kuća, toliko i sarmi". Bezbroj je recepata, a tri su razloga zbog kojih se pravi. Koji je vaš?

Foto: Vedran Stapić
  • 2.104
  • 199
  • 0

Zimsko jelo koje se tradicionalno nalazi na blagdanskoj trpezi je sarma. Za Novu godinu se priprema velika količina. Mljeveno meso s rižom i začinima umotano u listove kiselog kupusa, još kad se doda suhog mesa, predstavlja pravu deliciju. Naziv potječe od turske riječi sarmak što znači umotati, uviti. U samoj Turskoj prednost se daje listovima vinove loze, dok je kod nas osnova kiseli ili svježi kupus.

Kaže se da "nije praznik dok se sarma ne savije" i "koliko kuća, toliko i sarmi". Bezbroj je recepata. U nekima se meso termički obrađuje prije zamotavanja u list kupusa i kuhanja, dok je u drugim svježe. Bez obzira kako je pripremali, najvažnije je da je ima dovoljno. Prednost je što je možemo jesti nekoliko dana, a postoji i izreka da je najbolja kada se podgrije.

Tri su razloga zašto se pravi baš za Novu godinu. 

1. Vjesnik prosperiteta

Od starih Grka smo preuzeli vjerovanje da sve okruglo donosi financijsko blagostanje u godini koju očekujemo. A njen presjek je okrugao. Kako se priprema punjenjem i uvijanjem, veže se i vjerovanje da donosi sreću i obilje. Smatra se da ovakvo jelo simbolizira darove koje ćemo dobiti tijekom godine.

Zato se nalazi na stolovima mnogih naroda kako bi privuklo novac, bogatstvo i sreću u dom. Vjeruje se da je ne smije nestati pa se zato uvijek skuha više. Što je veća količina, jelo je ukusnije, a obitelji nagovještaj bogate godine.

2. Okrepljuje i zagrijava

Smatra se vrlo zdravim jelom, jer sadrži vitamine C, B6, bogato mineralima, posebno željezom. Tradicionalni recept podrazumijeva meso, obično junetinu, mješavinu junetine i svinjetine, samo svinjetinu, ali i druge vrste. Ono se miješa s rižom ili ječmom, ali postoje recepti s isključivo mesnim punjenjem. Začini se dodaju prema želji, kao i komadi suhog mesa.

Postoje veganske i vegetarijanske verzije ovog jela. U mnogim verzijama riža ili ječam se miješaju s porilukom, gljivama, orasima, grahom, lećom i sl.

A zašto vi pravite sarmu? Otkrijte nam svoj recept u komentaru ispod teksta. 

Suhe šljive koje se dodaju zamjenjuju okuse klasičnih recepata. Bez obzira kako je pripremali, ona okrepljuje i zagrijava organizam.

3. Manje boli glava od pića i teške hrane

Kada se pretjera s pićem, liječi od mamurluka, ali i od teške hrane. Tome će doprinijeti osnovne namirnice, ali i brojni začini kojima se obogaćuje. Češnjak, menta, majčina dušica, kadulja, čubar, korijandar, mljevena suha paprika su samo neki od njih.

Kako se riješiti mamurluka - što pomaže osim rasola?

Osim poboljšanja okusa, potiču rad organa i pospješuju probavu.


Tagovi

Sarma Turska riječ Sarmak Hrana za Novu godinu Običaj Novogodišnja sarma Recept za sarmu


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.