Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prehrana zimi
  • 27.12.2023. 07:30

TOP 5 domaćih namirnica koje griju organizam

Naši stari su dobro znali koja hrana grije organizam, samo zato jer su se vodili sezonom. Koje namirnice jesti zimi?

Foto: Depositphotos/tRufelka
  • 1.130
  • 101
  • 0

Sigurno ste se barem jednom dobro oznojili jedući ljutu papriku, svježu ili pak u fišu ili čobancu. No, postoji još niz drugog povrća koje raste u našem podneblju te druge hrane čija konzumacija također grije ljudski organizam. 

Što je termogeneza?

Naime, hrana može utjecati na toplinu tijela na nekoliko načina, posebno kroz termički učinak koji se odnosi na energetsku vrijednost hrane koja se koristi za metabolizam, stvarajući toplinu u tijelu. Također, određeni sastojci mogu imati svojstva koja potiču cirkulaciju ili proizvodnju topline u tijelu.

Riječ je o procesu proizvodnje topline unutar tijela koji se zove termogeneza. Osim unosom hrane kada se hranjivih tvari pretvaraju u energiju, pri čemu se oslobađa toplina kao nusprodukt, tijelo može pokrenuti termogenezu kada smo izloženi hladnoći, kako bi održalo normalnu tjelesnu temperaturu. Ona se može pokrenuti i fizičkom aktivnosti. 

Hrana koja "grije organizam" obično ima visok termički učinak ili sadrži hranjive tvari koje potiču termogenezu, stvaranje topline u tijelu. Naši stari su samo takvu konzumirali ne zato jer su znali njezine dobrobiti nego jer su se vodili sezonom, jeli su ono što su u tom trenutku imali na raspolaganju. 

Neki primjeri za koje se smatra da potiču toplinu u tijelu su kombinacija proteina poput mesa, ribe, graha te vlakana iz povrća i mahunarki. Naime, proteini zahtijevaju više energije za probavu, a vlakna poboljšavaju probavu i apsorpciju hranjivih tvari. Dakle, sarma, varivo od graha s kiselim kupusom, juha od bundeve i sl., prava su zimska jela. 

TOP 5 vrsta hrane koja grije organizam

Evo 5 primjera hrane koja će vam pomoći da se zagrijete u ovim zimskim danima: 

1. Luk i češnjak potiču cirkulaciju krvi, bilo da ih jedete u svježe ili termički obrađene u pečenim ili kuhanim jelima. Osim toga, imaju protuupalno, antivirusno, antibakterijsko i antioksidativno djelovanje. Jačaju imunitet i odlična su pomoć kod prehlada. 

2. Povrće kao što su rotkvice, crna, bijela i daikon rotkva, cikla, kupus, koraba, krumpir i tikve također se povezuju s poticanjem cirkulacije. Bogati su hranjivim tvarima i vlaknima koja mogu pridonijeti osjećaju topline u tijelu. Možete ih jesti na salatu, u varivima, pečene ili ukiseljene. 

3. Mahunarke, dakle grašak, grah, slanutak, leća izvrsni su izvori proteina i ugljikohidrata i imaju veliku energetsku vrijednost.

4. Med i suho voće poput smokava, suhih šljiva ili marelica imaju visok sadržaj šećera i prirodnih hranjivih tvari koje mogu pridonijeti energiji i toplini u tijelu.

5. U zimskim jelima koristite nešto više začinske paprike, posebno ljute i(li) bibera te ružmarina koji može imati blaga termogena svojstva. Dodavanje začina može potaknuti cirkulaciju krvi i povećati metabolizam, što može rezultirati osjećajem topline u tijelu. 


Tagovi

Hrana koja grije TOP 5 Termogeneza Sezonska hrana Prehrana zimi Domaća hrana


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.