Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pekmez
  • 25.08.2023. 07:30

TOP 5 kombinacija za pekmez od šljiva - s kojim se okusima slažu?

Oplemenite okus dodatkom čokolade, začina, aromom dima, drugog voća

Foto: Depositphotos/matka_Wariatka
  • 14.779
  • 775
  • 1

Nema do pekmeza od šljiva, složit ćete se. Samo voće i možda šećer, sastojci su potrebni da bismo u njemu uživali čitavu zimu. No, sigurno vam se nije jednom dogodilo da ukućani izbjegavaju palačinke s ovim pekmezom, ili ga namazati na kruh. Reći će da im se dojeo, da je dosadan. 

Šljivin je kralj među pekmezima - kako ga napraviti?

Ove godine ga pokušajte oplemeniti dodatnim okusom. 

TOP 5 kombinacija 

Čokolada je odličan izbor, a u kombinaciji sa šljivama daje miris i okus poznate slastice Medeno srce. Dakle, uobičajeno kuhajte pekmez, a pred kraj dodajte čokoladu za kuhanje. Kada se rastopi, dobro promiješajte da se sve sjedini te sipajte u teglice po uobičajenom postupku. A ako dodate malo narančine korice ili ekstrakta, "vući će" na jaffu. Ova će kombinacija jako dobro "podnijeti" i malo ruma. Njega stavite na samom kraju kuhanja. 

Cimet, đumbir, klinčići, narančina korica - začini su koje vežemo za zimsko razdoblje. Jedne sam godine pravila pekmez od šljiva u kojeg sam dodala cimeta i malo narančine korice. Zvali smo ga božićni, a odlično je pasao u palačinkama, kolačima s jabukama ili tek namazan na kruh. Koricu koristite od neprskane naranče ili koristite kupovnu, suhu koricu. Začine i koricu dodajte 20-ak minuta prije kraja. Osim navedenih, možete koristiti i anis, kardamon i slične.  

Jabuke se također odlično slažu sa šljivama, posebno kiselkaste sorte koje će dati svježu notu. Dakle, upotrijebite Granny Smith, Idared i slične. No, ako imate bilo koje druge jabuke koje želite iskoristiti na ovaj način, bit će itekako dobre. Dodatak limunovog soka i korice dat će pekmezu svježinu.

Pekmez od šljiva s aromom dima bit će odličan dodatak raznim sirevima, pečenju ili jelima s roštilja. Ovdje vam je potreban tekući dim koji je jako koncentriran pa budite oprezni s količinama. Uobičajen omjer je 6 ml na 100 grama jela u koje se stavlja. U ovoj će kombinaciji jako dobro odgovarati burbon šećer. 

Slatke bijele šljive će se jako dobro slagati s aromatičnim breskvama ili pak kajsijama.

Zato dajte mašti na volju. Kombinirajte različite sastojke, a ako već imate iskustva, pišite nam u komentaru ispod teksta - kakav pekmez vi najčešće pravite i jedete. 


Tagovi

Pekmez od šljiva Kombinacije TOP 5 Slaganje okusa Tekući dim Šljive i čokolada


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.