Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Svježe smokve
  • 28.08.2023. 07:30

TOP 5 načina kako iskoristiti svježe smokve

Vrijeme je za uživanje u rajskom voću - u slatko slanoj kombinaciji, kolačima, pekmezima ili kompotu

Foto: Depositphotos/TTLmedia
  • 22.892
  • 1.183
  • 0

Smokve su jedno od najzdravijeg i najstarijeg voća. Najbolje ih je konzumirati u svježem stanju, a ako ste sretnik da ne znate kuda ćete s njima, onda ih valja konzervirati. 

1. Slatko slana kombinacija

Smokve odlično prijaju uz slana jela poput sira i pršuta ili pak domaći kruh. Zalijte ih s malo maslinovog ulja i dobit ćete nutritivno vrlo vrijedan obrok. Ako ih poslužite gostima u ovoj kombinaciji, dobit ćete vrlo atraktivan zalogaj na tanjuru. Mogu se umiješati i u sezonske salate. 

2. Kolači, pite, štrudle

Smokve u kolačima, pitama ili štrudlama mogu zamijeniti bilo koje voće. Gledajte da su potpuno zrele, a ako nisu, tada ih kratko prokuhajte. Budući da su jako slatke, možete smanjiti količinu šećera koju inače koristite. A da kolač ne bi bio presladak, dodajte im malo limunovog soka. Igrajte se s okusima, dodajte im narančine korice, rogača i sl. 

3. Slatki zalogaj

Na pladnju će vrlo atraktivno izgledati smokve umočene u čokoladu i uvaljane u orašaste plodove. Čokoladu je potrebno rastopiti te u nju umočiti smokve te ih odmah uvaljati u sjeckane orahe, bademe ili lješnjake. Stavite ih na papir za pečenje i u hladnjak da se čokolada stisne. 

4. Pekmez od smokava i zelenih rajčica

Pekmez možete napraviti i od samih smokava, ali kombinacija sa zelenom rajčicom dat će im poseban okus. Za kilogram smokava vam je potrebno 2 kg šećera, 1 kg zelenih rajčica, cimet, limunov sok. Prokuhajte šećer s dvije čaše vode i cimetom. Oprane rajčice narežite na komadiće, smokve na pola. Neka sirup vri pet minuta, dodajte voće i kuhajte na umjerenoj vatri oko pola sata. Po želji malo zakiselite limunovim sokom. Sipajte u vrele teglice. 

5. Kompot 

Ovo je još jedan odličan način konzerviranja za zimu. Ako su čvrste, možete ih narezati, a ako su meke, bolje je koristiti cijele. Tada koristite velike staklenke. Za kilogram smokvi vam je potrebno pola kg šećera i vode toliko da prekrije smokve. U lonac stavite vodu da zavrije, dodajte šećer i voće te nakon vrenja kuhajte 10 minuta. Stavite u sterilizirane, vrele staklenke, dobro zatvorite, umotajte u deke i dunstajte dok se ne ohladi. Možete ih kombinirati i s drugim voćem. 

Kako ih vi najviše volite konzumirati? Što od njih pravite? Podijelite recepte s nama u komentaru ispod teksta


Tagovi

Svježe smokve Recepti Smokve i sir Kolač od smokava Slatki zalogaj Pekmez od smokava Kompot od smokava


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.