Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prerada voća
  • 11.11.2023. 07:30

TOP 5 načina kako iskoristiti višak jabuka

Osim što su ukusne, prerađevine od divljih i neprskanih jabuka su i ljekovite. Evo kako ih iskoristiti

Foto: Depositphotos/freeteo
  • 2.420
  • 156
  • 0

Jabuku, Malus domesticu, s razlogom nazivamo kraljicom voća. Njeni plodovi se koriste svježi, a možemo ih preraditi na razne načine. Popularnosti doprinose različiti okusi i karakteristike ploda, dostupnost tijekom cijele godine, ljekovitost. Korištena je u gastronomiji, ali i narodnoj medicini.

Mali sadržaj šećera

U jednom plodu srednje veličine sadržano je 95 kalorija i 86 posto vode. Odlikuje se brojnim korisnim tvarima: proteinima, ugljikohidratima, šećerom, vlaknima, vitaminima, mineralima i drugim. Imaju relativno visok sadržaj vitamina C i fitokemikalije sa snažnim antioksidativnim djelovanjem.

Zbog sadržaja šećera za dijabetičare se preporučuje jedna mala jabuka po obroku ili užini.

TOP 5 načina prerade jabuke

Pored čuvanja u svježem stanju, možemo je preraditi na razne načini. To će nam omogućiti da uživamo i tijekom zime u ovom voću.

  1. Sušenje je jedan od najstarijih načina konzerviranja i ovakav proizvod može se koristiti za pripremu čaja ili kompota koji djeluju umirujuće, zagrijavaju i oporavljaju organizam. Možemo ih sušiti u sušarama, dehidratoru ili pećnici. Plodovi jabuke se režu na tanke kolutiće ili kriške, ako im je namjena da se koriste za čaj ili kao čips. U formi manjih komada se suše za kompot. Kod sušenja u pećnici temperatura se treba kretati oko 50ºC, a vrata trebaju biti otvorena. Sušenje traje 5 do 6 h kada su izrezane u formu tankih kriški.

  2. Možemo pripremiti sok od samo ove ili u kombinacijama s drugim vrstama voća, ali i s povrćem, kao što su cikla i mrkva, začinskim i ljekovitim biljkama. Izbor je na vama. Također, vino i rakija jabukovača su iznimno cijenjeni zbog upotrebe u narodnoj medicini.

  3. Ocat od jabuke, najbolje od plodova divlje, smatra se izuzetno ljekovitim, a njegova priprema je jednostavna.

Jabučni ocat - apsolutni lijek iz davnina

       4. Koristi se za pripremu slatke zimnice: marmelade, želea, džemova, kompota, bilo da se pravi od same jabuke ili u kombinaciji s drugim voćem, ali i povrćem. U susjednoj Bosni je posebno cijenjen pekmez, koji se priprema od soka samljevenih i iscijeđenih plodova, zbog svojih ljekovitih osobina.

       5. Upotrebljava se u pripremi narodnih melema i lijekova, ali i prirodne kozmetike. U ovu svrhu je najbolje koristiti plodove divljih formi ili s neprskanih stabala.


Povezana biljna vrsta

Jabuka

Jabuka

Sinonim: - | Engleski naziv: Apple | Latinski naziv: Pyrus malus L.

Jabuka je temelj voćarske pro­izvodnje i služi kao osnovica za usporedbu isplativosti uzgoja drugih voćaka. Njezini plodovi dozrijevaju od najranijeg ljeta sve do zime. Plodovi... Više [+]

Tagovi

Jabuka Malus domestica Pekmez od jabuke Sok od jabuke Upotreba jabuke Sušena jabuka Rakija jabukovača Jabučni ocat


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.