Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzdignute gredice
  • 05.02.2024. 07:30

TOP 7 vrsta biljaka za uzgoj u visokim gredicama

Na puno toga treba paziti kod planiranja sjetve i sadnje u visokim gredicama. Evo nekoliko preporuka što u njima uzgajati

Foto: Depositphotos/dmitry2977
  • 1.874
  • 104
  • 0

Uzdignute gredice idealne su za one koji žele pri ruci imati povrće za svakodnevnu upotrebu. Lakše ih je održavati jer nema sagibanja do zemlje kod plijevljenja trave, okopavanja, branja plodova. 

Moglo bi se reći da će u njima uspješno rasti sve što možete zamisliti, no ipak, postoji povrće kojemu se ipak daje prednost. 

1. Lisnato povrće  

Povišene gredice idealne su za sve vrste salata, od onih u glavicama poput puterice, kristalke do matovilca i rikole. Također, u njima su neizostavni špinat i blitva kojima možete podrezivati veće listove, bez branja cijele biljke. Lisnati kelj i raštika su također dobar izbor, ali pazite gdje ćete ih smjestiti jer oni idu u visinu pa da ne bi zasjenili drugo povrće u gredici. Naravno, u njih možete posaditi i kupus i običan kelj, no ostavite im dovoljno mjesta za formiranje glavica. 

2. Rajčica i paprika

Kod uzgoja rajčice u povišenim gredicama pazite na izbor sorti. One koje idu u visinu trebat će potporu, a u slučaju da ih nećete vezati, trebaju prostor na kojem će se poleći. Paprike također trebaju mjesta i zraka kao i dosta hranjiva pa oko ove dvije vrste povrća posijte nešto što neće zahtijevati veću površinu ili pak malčirajte zemlju. 

3. Mahune 

Najbolji izbor su niske sorte mahuna, a ako se odlučite za visoke, trebat će vam kolci. Računajte na to da mahune trebati i pobrati. Možete ih sijati u kućicama ili redovima, a najbolje se slažu s lisnatim i korijenastim povrćem, rajčicama, krastavcima dok ih u blizini luka i češnjaka izbjegavajte. 

4. Krastavci i tikvice

Krastavci mogu predstavljati živi malč, a možete ih uzgajati i vertikalno, podignute na mrežu. Pazite da u tom slučaju ne zasjenjuju druge biljke, ali i na to da im je potrebno puno vode i hranjiva. Kada je riječ o tikvicama, birajte one koje ne razvijaju lozu nego grm, poput običnih zelenih, bijelih i okruglih. Primjerice, patišon i butternut tikvice nisu najbolji izbor jer će se njihova loza širiti i izvan gredice. I njima je potrebno dosta vode i hranjiva. 

5. Korijenasto povrće

Rotkvice ne zauzimaju puno mjesta i jedne su od prvog povrća koje možemo sijati u proljeće dok rotkvama treba više mjesta, i za korijen i za lišće. Računajte na to i da cikla zahtijeva više prostora, a mrkva i peršin rahlu zemlju u kojoj će se moći pravilno razvijati, bez račvanja korijena. 

6. Luk i češnjak

U gredici svakako nešto prostora dajte crvenom luku i češnjaku, posebno onome koji se bere kao mladi. U slučaju da želite glavice, tada im morate osigurati više prostora i hranjiva. 

Evo šest vrsta povrća za sjetvu i sadnju na otvorenom u veljači

7. Začinsko bilje

Bosiljak, kadulja, menta, ružmarin, origano samo su neke vrste začinskog bilja koje možete uzgajati na ovaj način. Rezidbom ćete formirati njihov grm i prilagođavati ih ostalima. Imajte na umu da su sve navedene osim bosiljka višegodišnje pa kada ih sadite, pazite da to nije tik uz rub. 

Osim navedenih vrsta, u gredice preporučamo posaditi jagode i svakako cvijeće poput nevena i kadifice koje će štititi biljke od raznih štenika, a istovremeno privlačiti oprašivače. 


Tagovi

Povišene gredice Uzdignute gredice Koje povrće TOP 7 Salata u gredici Najbolje vrste


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.