Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neobični proizvodi
  • 09.03.2024. 12:00
  • Istarska, Pula

U Istri izrađuju kalupe za kekse s motivima boškarina, koze, maslina, kažuna, nošnje...

Svaki izrezivač oda je ljepoti i bogatstvu istarskog poluotoka, a elementi se mogu kombinirati po želji. Ubrzano pristižu narudžbe iz ostalih regija Hrvatske pa na tržište stižu raznovrsni novi modeli.

Foto: Dean Benazić
  • 651
  • 81
  • 0

Na tržištu su odnedavno u ponudi inovativni i zanimljivi proizvodi koji dolaze iz Istre. Riječ je o izrezivačima za kekse s prepoznatljivim istarskim motivima kao što su boškarin, koza, maslina, bukaleta, riba, mišnica, kažun, šterna, istarska narodna nošnja, istarski poluotok i pulska Arena.

Korištenjem 3D tiskanja izrađuje ih Fažanac Dean Benazić, u suradnji s timom,, a proizvod je nastao iz želje da tradicionalne elemente lokalne kulture predstavi na suvremen način. U dizajn se mogu uključiti različite ideje, simboli i kulturni elementi, čime se stvara proizvod koji na jedinstven način odražava identitet određenog prostora.

"Nove tehnologije donijele su nove izazove te smo krenuli s brendiranjem domaće digitalne proizvodnje", opisuje Benazić dodajući kako se proizvodnja odvija u Puli. On se inače specijalizirao za inovativne tehnologije kao što su 3D tisak, lasersko graviranje i rezanje. Proces naziva "digitalna proizvodnja" što je istovremeno i naziv brenda.

Širenje na ostatak Hrvatske

Svaki kalup oda je ljepoti i bogatstvu istarskog poluotoka, a elementi se mogu kombinirati po želji i prilici. Zajedno čine bogato nasljeđe koje privlači turiste i ističe važnost očuvanja ruralnih tradicija i poljoprivrede. "Ponosan sam na činjenicu da proizvodimo u Hrvatskoj, za što se nadam da ćemo uskoro dobiti certifikat", optimističan je Benazić.

cd
Trenutno ih je zaposleno četvero, ali cilj je povećati njihov broj

Proizvode već izrađuju za korisnike iz ostatka Hrvatske pa na tržište stižu proizvodi i za ostale regije. "Ovim putem pozivam na suradnju sve zainteresirane strane, OPG-ove, turističke zajednice i udruge, da nam se jave sa svojim lokalnim motivima od kojih možemo izraditi modle s regionalom simbolikom", poručuje.

S obzirom na popularnost gastronomije kao ključnog segmenta turističke privlačnosti, vjeruje kako će ova inicijativa imati pozitivan odjek među posjetiteljima i dodatno podići reputaciju destinacija koje cijene tradiciju, kreativnost i autentičnost.

"Svaki gost moći će sa sobom ponijeti suvenir koji nije samo ukusan, već nosi i jedinstveni pečat regije koju je posjetio", ističe kreator ovog zanimljivog i jedinstvenog proizvoda.

Važnost domaće proizvodnje

Na tržištu su, rekao je, odmah prihvaćeni pa iz tjedna u tjedan pristižu nove narudžbe. "Ljepota 3D tiskanja je upravo u tome što se može isprintati što god poželimo. Javljaju nam se tako i škole te druge ustanove koje žele kekse s vlastitim motivom", govori.

vd
Tradicionalni elementi lokalne kulture

Proces funkcionira na način da im klijent predstavi što želi te zajednički smišljaju proizvod, od skica i prototipa na dalje te da je naručitelj u proces izrade uključen cijelo vrijeme. Za sada rade četiri osobe, a cilj mu je zaposliti i poticati domaće ljude, jer smatra kako se u Istri ne bi svi trebali baviti iznajmljivanjem i prodajom nekretnina, već se mora razvijati proizvodnja.

Tvrtka izrađuje i druge proizvode od bioplastike ili laserski graviranog drva. Plastika koju koriste sigurna je u kontaktu s hranom - radi se, naime, o takozvanoj bioplastici koja se kompostira i razgrađuje. Riječ je o ekološkoj alternativi, a izrađena je od PLA plastike koja potječe iz obnovljivih izvora poput kukuruza i šećerne trske. Na taj se način smanjuje ovisnost o nafti, ali i pridonosi očuvanju okoliša. 

"Iznimno je prilagodljiva i može se koristiti za različite svrhe, od prototipiranja do proizvodnje funkcionalnih dijelova", opisuje Benazić.

Naime, uz posao koji posljednje desetljeće radi kao osnivač i direktor GTnet-a, prvog lokalnog telekoma u Istri, počeo je istraživati područje 3D tiskanja i laserskog graviranja, prateći razvoj tehnologije i tražeći načine kako ju kreativno primijeniti. Kada se tome pridoda ljubav prema tradiciji, konačni rezultat nimalo ne začuđuje.


Fotoprilog


Tagovi

Dean Benazić Izrezivači za kekse Modlice Gastronomija Pula Fažana Istra 3D printanje 3D tiskanje Tradicija Ruralni motivi Očuvanje baštine


Autorica

Blanka Kufner

Više [+]

Završila je Upravno pravo i Menadžment u turizmu, a posebno ju zanimaju teme vezane uz ruralni i održivi turizam te sve što se tiče ekologije i očuvanja prirode. Misao vodilja: "Čovjek pripada prirodi, a ne priroda čovjeku - prirodu nismo naslijedili od predaka, nego posudili od unuka."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB