Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Šparoge
  • 13.05.2024. 07:30

Ukiseljene ili fermentirane šparoge - evo recepta

Sezona im traje još neko vrijeme, no da bismo u njima uživali cijele godine možemo ih ukiseliti, bilo na običan način ili fermentacijom

Foto: Depositphoto/wollertz
  • 385
  • 31
  • 0

Sezona je šparoga i treba iskoristiti njihovu dobrobit jer su izvor folne kiseline, vitamina B skupine, C i A vitamina.

Pune su vlakana zbog čega poboljšavaju zdravlje probavnog sustava. Sadrže inulin, posebnu vrstu ugljikohidrata kojega razgrađuju bakterije debelog crijeva te tako pozitivno djeluju na probavu. Imaju i diuretička svojstva. Dobar su izvor mangana, minerala u tragovima, ali i željeza.

Istovremeno su siromašne kalorijama. 

U našim se krajevima najčešće koriste zelene koje su blagog okusa. Beru se od ožujka do srpnja. 

No, da bismo u njima uživali cijele godine možemo ih ukiseliti, bilo na običan način ili fermentacijom. 

Ukiseljene šparoge 

Potrebno vam je 2,5 kg šparoga, 1 srednji crveni luk, 2 češnja češnjaka, 4-5 manjih chilli papričica, 2,5 šalice jabučnog octa, 1,5 šalica vode, 4 žlice šećera, 2 žličice soli, po želji kim, biber, sjeme gorušice. 

Šparoge operite i odrežite donje žilave dijelove. Luk narežite na komade, češnjak zgnječite. U staklenku slažite luk, češnjak, papričice i šparoge, tako da su stisnute jedna uz drugu. U posudu ulijte ocat, vodu, šećer, sol, začine te kuhajte 5 minuta. Ostavite da se malo prohladi te prelijte šparoge, luk, češnjak i papričice. 

Dobro zatvorite poklopcem te stavite u veću posudu u kojoj je nivo vode do 3/4 staklenke. Pazite da se staklenke ne dodiruju, a ispod njih možete staviti i krpu. Kuhajte u ovoj vodenoj kupelji 20-ak minuta.

Ugasite vatru i ostavite u vodi dok se sve ne ohladi. Za konzumaciju su spremne za oko 10-ak dana. Čuvajte na mračnom i hladnom mjestu. 

Fermentirane šparoge 

Fermentirane šparoge izvrstan su izvor probiotika. Priprema je vrlo jednostavna. Operite ih i narežite kao u prethodnom receptu. Također možete koristiti crveni i bijeli luk, začine, lovorov list, svježe začinsko bilje. 

Izvažite povrće jer će vam na tu količinu trebati 2 posto soli. Poslažite sve u staklenke. Sol otopite u vodi koje mora biti toliko da sadržaj staklenke bude prekriven barem dva centimetra. Pritisnite plastičnom rešetkom za zimnicu te na nju stavite uteg ili staklenku napunjenu vodom i sl. Bolje je koristiti veću staklenku. 

Posudu dobro zatvorite i stavite na toplo mjesto, na oko 25°C. Dva puta dnevno vrlo kratko otvorite staklenku, tek toliko da izađu plinovi te odmah zatvorite.

Kakvo tlo i njegu vole zelene šparoge?

Nakon dva do tri tjedna, ovisno o temperaturi, moći ćete ga konzumirati. Da bi izdržao duže vrijeme, čuvajte ga na hladnom kako bi zaustavili ili barem usporili fermentaciju. 


Tagovi

Zimnica od šparoga Recept Ukiseljene šparoge Fermentirane šparoge Sastojci Kako


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.