Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pročišćavanje vode
  • 31.07.2014. 12:20

Umjetni otoci koji pročišćavaju vodu

Umjetni otoci već su postavljeni na nekoliko lokacija kao što su Finska, Kina i Filipini.

  • 379
  • 13
  • 0

Umjetni otoci, postavljeni na nekoliko lokacija po svijetu, za zadatak imaju čistiti i održavati ekosustave lokalnih rijeka. Djelatnici škotske tvrtke Biomatrix stvorili su ova plutajuća postrojenja za pročišćavanje vode u obliku zelenih otoka, prenosi croenergo.eu. Oni na prvu izgledaju kao tradicionalne močvare, ali je u njih implementirano nekoliko segmenata novih tehnologija.

Močvare u ulozi pročiščivača

Močvare su oduvijek poznate po svojoj sposobnosti čišćenja vode, no nažalost mnoge rijeke i jezera više nemaju močvara, budući da su one među prvim žrtvama isušivanja zemljišta. Gusta vegetacija u močvarama hvata višak hranjivih tvari i teških zagađivača te pomaže u održavanju plovnih putova. Na sličnom principu djeluju i novi, umjetni otoci.

Korijenje biljaka filtrira vodu

U plutajuće otoke ugrađuju se lokalne biljke, koje se odabiru na temelju prednosti u održavanju bioraznolikosti. Korijenje tih biljaka raste u vodi i na taj način razvija koristan vodeni biofilm koji čisti vodu i transfomira hranjive tvari i nečistoće. Tako stvoren biofilm iznimno je koristan i sastoji se od bakterija koje jedu organsko onečišćenje i filtriraju vodu. Elle Adams, koordinatorica operacija u Biomatrixu izjavljuje, "Ovakvi umjetni otoci već su postavljeni na nekoliko lokacija kao što su Finska, Kina i Filipini."

Oni trenutačno proizvode 21 vrstu modularnih otoka, a smatraju kako je jednako važno da otoci izgledaju lijepo, ali i da potiču razvoj biljnog i životinjskog svijeta iznad i ispod površine. Osim toga mogu se koristiti i kao prostori za rekreaciju.

Foto:biomatrixwater.com


Tagovi

Umjetni otoci Pročišćavanje vode Biomatrix Elle Adams Bioraznolikost Biofilm Močvare

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tradicionalnu europsku hranu ugrožavaju kukci, biljne alternative i meso iz laboratorija?

Mađarsko predsjedavanje Vijećem EU započelo je 1. srpnja i odmah se uhvatilo u koštac obrane europske kulinarske tradicije. Na inicijativu Budimpešte, danas će 27 minista...

Više [+]