Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uskršnja trpeza
  • 29.03.2024. 15:00

Uskršnja jaja: Evo savjeta za pripremu i ukrašavanje

Jaja su neizostavan dio uskršnje trpeze. Korisne savjete i zanimljivosti vezane uz pripremu i bojanje donosimo u nastavku teksta.

Foto: Depositphotos/bakulelya
  • 797
  • 34
  • 0

Kuhana ili obojena – tradicionalno su simbol Uskrsa i često se koriste u kulinarstvu kao sastavni dio uskršnjih jelovnika, bilo da se radi o kuhanim jajima, kolačima ili pak o pisanicama. Evo nekoliko savjeta o njihovoj pripremi. 

5 savjeta za kuhanje

  1. Za početak je važno odabrati svježa jaja, a zatim provjeriti imaju li pukotine i je li ljuska čitava. 
  2. Ljuska jaja treba biti čista i neoštećena prije kuhanja. Najbolje je izbjegavati ona s pukotinama ili slomljenom ljuskom jer to može dovesti do gubitaka prilikom kuhanja.
  3. Kod kuhanja, poželjno ih je staviti u hladnu vodu tako da voda prekriva sva jaja, a "za savršeno tvrdo kuhana, sa zlatno-žutim žumanjkom bez zelenih rubova, preporuča se zagrijati posudu s jajima do vrenja, a zatim maknuti s izvora topline i ostaviti u vodi još 12-18 minuta, ovisno o veličini jaja", navode iz Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH).
  4. Dodaju da se prilikom kuhanja iz bjelanjka može osloboditi sumpor, a iz žumanjka željezo te nastaje spoj željezo (II)- sulfid, u obliku zelenog sloja između žumanjka i bjelanjka, ali je bezopasan za konzumaciju.
  5. Svježa jaja se teže gule zbog čega neki preporučuju dodavanje soli u vodu prilikom kuhanja. Sol pomaže da se lakše ogule jer mijenja pH vrijednost ljuske i olakšava njeno odvajanje od bjelanjka. Dodajte jednu ili dvije čajne žličice soli u vodu prije nego što stavite jaja.

Bojanje jaja

Većina ljudi se odlučuje ukrašavati prethodno kuhana jaja, pa je dobro znati da ih ne bi trebalo kuhati puno ranije jer su u odnosu na svježa lakše kvarljiva. Skuhana treba bojati dok su topla, a ako ih planirate ukrašavati kasnije, potrebno ih je pospremiti u hladnjak.

Možete koristiti prirodne ili umjetne boje, a preporuča se prirodan način gdje možete koristiti ljusku luka, špinat, ciklu, crno vino i sl. Ako ćete kupiti umjetne, treba pripaziti na oznaku da su prehrambene boje.

Konzumacija obojanih jaja?

Ako ste obojali jaja bojom na kojoj je naznačeno da je jestiva, mogu se konzumirati, ali samo ako se čuvaju u hladnjaku.

Ukoliko ljuska nije oštećena mogu se tako skladištiti i više od tjedan dana do konzumacije, a ako je pak oštećena moraju se pojesti u roku 1-2 dana, uz čuvanje u hladnjaku.


Tagovi

Jaja Uskrs Uskršnja jaja Obojena jaja Kuhana jaja Prirodne boje Prehrambene boje HAPIH Vrijeme kuhanja


Autorica

Suzana Jović

Više [+]

Magistra nutricionizma i znanosti o hrani. Ljubiteljica hrane i zaljubljenica u prirodu. Rado potiče svijest o važnosti pravilne i zdrave prehrane.