Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vilina kosica
  • 26.07.2023. 07:30

Vilina kosica: Čim ju uočite, odmah ju počupajte i uklonite iz vrta

Ona nema korijen, listove niti fotosintezu te parazitira na biljci domaćinu. Najčešća je na djetelini, ali voli i rajčicu, krumpir, papriku i druge sočnije vrste

Foto: Maja Celing Celić
  • 15.371
  • 784
  • 0

Nakon posljednje kiše u svom sam vrtu uočila dobro poznatu parazitsku biljku pod nazivom vilina kosica (Cuscuta ssp.). Ugnijezdila se između rajčice i obavila oko slaka i malča kojim sam prekrila tlo. Njezina jarko žuta boja (iako može biti i crvenkasta), odmah mi je alarmirala na uzbunu. 

Počupala sam ju, skupa s biljkama, čak i listovima rajčice oko koje se uvila te iznijela iz vrta. 

Parazitira na biljci domaćinu

Naime, ovo je parazitska biljka koja pripada porodici Convolvulaceae. U narodu se koriste i nazivi vilina vlas, kosica, vlasulja, puzica, pripuzuca, kokotica, predence. Ona nema korijen, listove niti fotosintezu te parazitira na biljci domaćinu. Najčešća je na djetelini, a općenito bira sočnije vrste pa ju tako uz rajčicu možete naći i na krumpiru, paprici, mrkvi, vinovoj lozi, ružama, kupini, ali i drugim vrstama. 

Vilina kosica je opasan parazit mnogih biljaka

Vrlo je česta i uočljiva na površinama pod djetelinom i lucernom. Čim se pojavi, brzo se širi te napadnuta mjesta ostaju doslovno ogoljena. Biljke zaostaju u porastu, slabe, a kada ju vilina kosica prekije, potpuno uvenu. 

Počupala sam je skupa s biljkama oko koje se uvila

Ne smije se koristiti za hranidbu stoke

Vrlo je invazivna i dovoljan je komadić kojega niste uklonili da se "prihvati" za biljku domaćina i nastavi parazitirati. Naime, osim sjemenom koje ima klijavost 6 godina, razmnožava se i vegetativno, fragmentacijom odnosno kidanjem dijelova stabljike. Ona koristi sve svoje dijelove kako bi se proširila na nove površine. 

Također je važno napomenuti da se ne smije koristiti za hrandibu stoke niti voditi životinje gdje ona raste jer im u svježem stanju može naštetiti, izazvati bolest i uginuće. Osušena gubi štetna svojstva, ali i smanjuje kvalitetu sijena, sjenaže i silaže. 

Prenosi i neke viruse koji izazivaju biljne bolesti. 

Sve su ovo dovoljni razlozi da čim ju uočite, uklonite iz vrta, livade, polja. Bacite ju u smeće ili spalite. 

Budući da je u mom vrtu do sada nije bilo, pitala sam se kako je do nje došlo. Moguće je da sam ju unijela pokošenom djetelinom kojom sam malčirala vrt. Osim toga, on je pun bilja kakve baš vilina kosica voli pa ću narednih dana morati dobro paziti kako bih ju iskorijenila i uklonila što dalje od svojih biljaka. 


Tagovi

Vilina kosica Žuta biljka Žuta lozica Biljka parazit Što je to Invazivna biljka


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Otpor počinje ovdje - poručuju stotine španjolskih i francuskih poljoprivrednika

Španjolski i francuski poljoprivrednici blokirali su u ponedjeljak ceste duž granice obje države uoči izbora za Europski parlament prosvjedujući protiv, kako kažu, nepošt...

Više [+]