Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrt do prvih mrazova
  • 19.07.2024. 10:30

Želite što duže uživati u povrtnjaku? Evo par savjeta kako napraviti razmjenu kultura

Vrt ne mora imati svoj kraj završetkom ljeta, a ove visoke temperature imaju jednu veliku prednost - nedostatak puževa. Kako savjetuje Silvija Kolar - Fodor, dvije su mogućnosti za razmjenu kultura u kolovozu.

Foto: M.P. Ničota/S. K. Fodor
  • 171
  • 0
  • 0

Vrtlari početnici često zaboravljaju da vrt ne mora imati svoj kraj završetkom ljeta i da ove visoke temperature imaju jednu veliku prednost - nedostatak puževa. Zato bez straha krenite u sijanje novih kultura u vrt ili u teglice kako biste na vrijeme imali presadnice koje će popuniti prazne gredice. Ljeto je ujedno i prilika da date šansu kulturama koje su sijane u rano proljeće, ali su slabo rodile.  

Na kraju krajeva zašto biste imali samo jednu berbu, kad možete imati dvije, čak i tri! 

“Dvije su mogućnosti za razmjenu kultura u kolovozu. Prva je da odmah na proljeće sijete mješovite kulture na gredicama, a druga je da odmah nakon vađenja neke kulture imate spremne ili presadnice drugih kultura, ili pak sjeme za sjetvu", savjetuje predsjednica Udruge Biovrt Silvija Kolar - Fodor. 

Lisnate sorte kupusnjača 

Primjerice, ona niske mahunarke uvijek kombinira s cvijećem ili pak kupusnjačama, tako da kad pobere i ukloni niske mahunarke, na gredicama ostaju zimske kupusnjače ili cvijeće koje onda nakon njih preuzima gredice.

Osim već očite salate, još uvijek možete posijati rotkvicu, mrkvu i poriluk, a s obzirom na sve duža ljeta i blage zime dobro je i isprobavati s kulturama koje možda prije nisu uspijevale u jesen. Ja ću, recimo, eksperimentirati sa cvjetačom iako je njeno vrijeme za sijanje završilo s lipnjom. Želim joj dati novu priliku jer su u proljetnim presadnicama previše uživali buhači i puževi.

"Nakon mahunarki možete sijati ciklu, repu, matovilac, špinat, rukolu, saditi jesenske kupusnjače", savjetuje Silvija.

Kovrčavi kelj prezimi i hladna razdoblja s temperaturama preko -20

Kaže, zaljubila se zadnjih godina u lisnate sorte kupusnjača koje su joj obavezno zimsko povrće, a to su recimo palmaste sorte kelja kao "Nero di Toscana" i kovrčave sorte kelja.

"Kovrčavi kelj prezimi i hladna razdoblja s temperaturama preko -20, stoga je idealno povrće i za kontinentalne zimske vrtove", ističe dodajući i da su radiči i endivije sorte koje isto beremo dugo u jesen, a za toplijih zima i preko cijele zime. Obavezno joj je tu i crna rotkva, repa koje za blagih zima isto tako možemo dugo brati direktno s vrta.

Cvijeće u jesenskom vrtu 

Silvijin vrt uvijek je pun raznovrsnog cvijeća, pa niti njega ne treba zanemarivati i u jesenskom vrtu.

"U biovrtu je uresnica glavni cvijet u drugom dijelu sezone. I roza i bijela Cosmos bipinnatus te žuta i narančasta Cosmos sulphureus. To je zaista nezahtjevno cvijeće koje obilno cvate od srpnja pa sve do prvog mraza. Uvijek su tu i cinije, ehinaceje i rudbekije, a i suncokret možete sijati u nekoliko navrata i tako mu produžiti vrijeme cvatnje", napominje naša sugovornica.

Na jesen će svu svoju raskoš pokazati i vrsta amaranta koja se još naziva i crveni špinat jer ima jestivo lišće kad je mladi Amaranthus gangeticus, ali i asteri – jesenski zvjezdani koji su posljednja obilna paša za pčelice i obilno cvatu tijekom rujna.

"U mom vrtu tijekom sezona događa se stalna izmjena cvijeća i grmlja u cvatu, a radi se dakle o kombinaciji i lukovičastog cvijeća, narcisi na proljeće, i grmlja oko vrta koje ili cvate ili nudi bobice pticama na jesen, i jednogodišnjeg cvijeća te trajnica. Sve to doprinosi zdravlju našeg vrta i očuvanju oprašivača i ptica”, ističe poznata vrtlarica. 

Cvijeće doprinosi zdravlju vrta i očuvanju oprašivača i ptica

A tamo gdje dolaze ptice manje je straha od napada gusjenica poput kupusnog bijelca koji na jesen počinje obilaziti povrtnice.

U kolovozu skupljajte sjeme

Iako ćete možda pasti u napast da nakon posljednjih plodova izvadite rajčicu, papriku, patliđane i ostalo povrće, radije stabljiku odrežite pri dnu i pustite da korijen raspadanjem hrani zemlju. U blizini isto možete posaditi salate i jesenske kupusnjače.

Fermentacijom do kvalitetne pohrane sjemenki rajčica, evo i kako

U kolovozu nemojte zaboraviti skupiti sjeme koje ste dobili iz provjerenih izvora, lisnato povrće pustite da ode u cvijet, a plodovitom izdvojite sjemenke, najbolje fermentacijom. Skupite i sjemenke nevena, boražine, dragoljuba, suncokreta, začinskog bilja. Osim značajne uštede i uživanja u cijeloj ljepoti sijanja te nicanja prvih listića, vlastito sjeme je i prilika da podijelite drugima svoje biljčice ili dobijete nove razmjenom.


Fotoprilog


Tagovi

Biovrt Razmjena kultura Što saditi Povrtnjak Jesenski vrt Čuvanje sjemenja Jesensko cvijeće Silvija Kolar - Fodor


Autorica

Maja Prištof Ničota

Više [+]

Diplomirana novinarka sa završenim osposobljavanjem za dizajnera vrtova i 72-satnim tečajem permakulturnog dizajna. Kad ne dizajnira okućnice i nije u svom vrtu, rado piše za Agroklub.