Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 09.11.2023. 07:30

Zimnica se počela kvariti. Što napraviti?

Na što treba paziti tijekom pripreme? Kako reagirati kada primijetimo nepoželjne promjene i zamućenje tekućine u teglama?

Foto: Depositphotos/PantherMediaSeller
  • 1.332
  • 103
  • 0

Teško je zamisliti zimu bez zimnice, ali nije uvijek lako napraviti i sačuvati ovakve proizvode na duže vrijeme. Mnoštvo je faktora koji mogu doprinijeti njenom kvarenju, pojavi mutne tekućine, neugodnog mirisa, omekšavanju i truljenju povrća, dizanju poklopca, curenju tekućine van tegle. Takva zimnica postaje nejestiva, ali i opasna za naše zdravlje.

Greške tijekom pripreme

Da bi se teglice s povrćem održale, potrebno je prilikom pripreme veliku pažnju posvetiti higijeni, namirnicama, tehnici izrade i na kraju skladištenju.

Svo posuđe i prostor koji koristimo moraju biti čisti i oprani. Tegle moraju biti oprane i sterilizirane. Poklopce je najbolje kupiti uvijek nove za svaku sezonu, obavezno ih oprati i sterilizirati.

Povrće koje koristimo mora biti najbolje kvalitete, bez oštećenja i simptoma bolesti. Sve se dobro očisti i opere. Svaki plod koji nije kvalitetan može izazvati kvarenje. Krastavci koji imaju šupljinu u sredini, paprike u čijoj unutrašnjosti su štetnici i njihov izmet, mrkva u kojoj su crvi, podložniji su kvarenju i mogu biti razlog propadanja cijele tegle ili posude u kojoj je ukiseljeno povrće.

Ako niste iskusni, držite se provjerenog recepta. Obratite pažnju na vrstu soli. Sol bez joda može biti uzrok propadanja kiselog kupusa. U nekim receptima je obavezno da se koristi morska sol koja ima specifičan sastav. Izbor octa može biti rizičan. Nije isto koji koristite, kojeg postotka razrjeđenja i količinu. Začini imaju ulogu konzervansa. U nekim receptima se mora koristiti odgovarajuća količina limunske kiseline, šećera, soli i nije ju potrebno smanjivati.

Kako kiseliti kupus u glavicama i što dodati u kacu?

U slučaju da ne koristite konzervans i vinobran, napunjene tegle se moraju pasterizirati bilo u vodi ili u pećnici. Poklopci moraju biti dobro zatvoreni i da ih povuče vakuum koji se stvara prilikom pasterizacije.

Pasteriziranje u vodenoj kupelji (Foto: Depositphotos/Akchamczuk)

Povrće uvijek mora biti u marinadi, jer će sve što izviruje vrlo brzo propasti. To je posebno značajno kada kiselimo glavice kupusa ili ribanac, krastavce, paprike, mrkvu, turšiju i slične proizvode.

Pazite gdje čuvate posude sa zimnicom. Prostor treba biti suh, hladan i za većinu slabo osvijetljen. Topla jesen i početak zime nisu na našoj strani, kao i kada čuvate na sobnoj temperaturi. Toplina, vlaga i svjetlost su često uzrok propadanja.

Što je pošlo po krivu?

U slučaju da vidite zamućenu tekućinu u posudi, to je znak da je nešto pošlo krivo, zbog toga je potrebno redovno provjeravati pripremljene posude.

Kod kiselog kupusa potrebno je provjeriti količinu vode u kaci, jer prvih dana kupus upija i otpušta vodu, a sve glavice moraju biti potopljene. Slično je sa svim proizvodima koji fermentiraju. Provjerite i slanost vode u kojoj se nalazi povrće, jer ako nije dovoljno slano dolazi do truljenja. Dodajte sol kako bi to spriječili.

Kod kiselih krastavaca, paprika, mrkve i turšije često je problem izbor i količina octa.

U početnim fazama potrebno je brzo reagirati, prije nego što nepovoljne promjene zahvate komade povrća. Ponekad će djelovati da posudu smjestite u hladnjak, jer će niska temperatura usporiti razvoj loših gljivica. Provjerite sadržaj octa, soli, šećera i drugih konzervansa. Čim primijetite da se tekućina u tegli počela mutiti, potrebno ju je otvoriti. Tekućinu izlijte, teglu operite, povrće prelijte vrućom vodom i napravite novu marinadu. Povrće vratite, prelijte novopripremljenom marinadom, dobro zatvorite i čuvajte u prohladnom prostoru.


Tagovi

Zimnica Kvarenje zimnice Zamućena zimnica Kiseljenje povrća Priprema zimnice Kisela zimnica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.