Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Agro prognoza
  • 13.02.2024. 16:30

Anticiklona jača i radovi se mogu obavljati, no stiže li snijeg ove veljače?

Tlo je u Hrvatskoj umjereno vlažno, izuzev na istoku gdje je suho.

Foto: Maja Celing Celić
  • 36.859
  • 1.857
  • 0

Proteklih sedam dana akumulacija topline bila je na istoku i sjeverozapadu veća od prosjeka i za 80 posto. Dnevna je temperatura zraka narasla u gorju do 16℃, sjeverozapadu 19℃, a na istoku i do 20℃. I upravo zato, lijeska je na istoku već ocvala, a još uvijek traje na sjeverozapadu.

Prisjetimo se kako je cvatnja lijeske prva pčelinja paša. Možda mnogi ne znaju da je u naše krajeve došla preko Grčke. To je jednodobna biljka jer se na istoj biljci nalaze muški i ženski cvjetovi. Interesantno je da njena cvatnja počine krajem zime kad temperature počinju prelaziti temperaturni prag od 5C.

Uistinu je vrijedno ovu biljku imati posađenu unutar naših okućnica jer jedno stablo u punom rodu daje i do 12 kg ploda, a njen vijek života je od 70 do 100 godina.  

Proteklih se dana tijekom ranih jutarnjih sati pri tlu temperatura spuštala ispod točke smrzavanja samo na sjeverozapadu. Vrijedno je istaknuti kako se tlo na 5 cm dubine zagrijalo tijekom dana u gorju do 11℃, istoku i sjeverozapadu 13℃, a uzduž Jadrana i do 16℃. Oborine je bilo najmanje na istoku gdje se ukupno izmjerene količine kreču od 4 do 21 mm.

Tlo je u cijeloj zemlji umjereno vlažno, izuzev na istoku gdje je suho. Upravo zato, proteklih su se dana na poljima sjeverozapadne Hrvatske mogli vidjeti traktori koji su obavljali duboku obradu tla. Umjereno vlažno, a već i relativno toplo tlo potaknulo je ratare da polako krenu s prvom prihranom ozimih kultura. Prva će prihrana početi na kulturama koje su jače izbusale, jer je rezerva dušika u tlu potrošena.

Ovog će tjedna akumulacija topline ponovno biti veća od prosjeka na istoku, sjeverozapadu, te uzduž Jadrana za 20, a u gorju i za 60 posto. Očekujemo kako će se dnevne temperature zraka do kraja tjedna kretati na istoku i sjeverozapadu od 12℃ do 15℃. Pojave slabog mraza može biti tek ponegdje na zapadu i u gorju. Vrlo slične dnevne i jutarnje temperature očekujemo sve do sredine idućeg tjedna.

Zbog jačanja anticiklone raspoloženje poljodjelaca će biti dobro, pa će s voljom i veseljem obavljati planirane radove. Savjetujemo da se korovi ne pale kako otvoreno plamen ne bi izmakao kontroli.

Ratarima savjetujemo da polako obavljaju i pripremu tla za sjetvu jarih usjeva. Povrtlari će jedva dočekati vrijeme kad će na otvorenom sijati bob mahunar, mrkvu, peršin, rotkvicu, radić, a saditi češnjak i kelj. No, i voćari pa i vinogradari kupovat će sadni materijal, te početi pripremati tlo za sadnju.  

Poljodjelce sigurno zanima pojava snijega na tlu. Naš je odgovor da ga idućih 10 dana sigurno neće biti. Podsjećamo kako je ipak uobičajeno da krajem veljače osjetno zahladi te oranice prekrije snijeg.

Upravo je to razlog kako mu se ovog mjeseca ipak još uvijek možemo nadati. 


Tagovi

Agro prognoza Priprema tla Anticiklona Toplina Priprema za sjetvu Dražen Kaučić


Autor

Dražen Kaučić

Više [+]

Poznati agrometeorolog DHMZ s iskustvom savjetovanja poljoprivredne javnosti kroz emisiju Plodovi zemlje HRT-a. Daje analize, preporuke i vremenske prognoze svakog tjedna čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Vrgorsko polje Jezero - Cvjetanje breskvi
#RuralFoto #priroda"